Čile
0

Sukob policije i studenata u Santiagu, 273 uhapšeno

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U čileanskom glavnom gradu Santiagu došlo je do sukoba studenata i policije tokom protesta u kojima učestvuje hiljade studenata koji zahtijevaju reforme u obrazovnom sistemu.

Maskirani demonstranti borili su se protiv policije u centru grada dok su bili zasipani suzvacima, prenosi u srijedu BBC.

Studenti, koji već sedmicama protestuju, kažu da trenutni sistem nema dovoljna sredstava i da je nejednako raspodijeljen.

Predsjednik Sebastian Pinera obećao je da će odobriti dodatna sredstav za obrazovanje, ali studenti kažu da to nije dovoljno.

Ministar unutarnjih poslova Rodrigo Hinzpeter je rekao kako nasilje koje je izbilo pokazuje da vođe studenata ne mogu da kontrolišu protestima.

Protesti su započele mirno s maršom desetine hiljada studenata i profesora kroz Santiago i u drugim gradovima u Čileu. Međutim maskirani demonstranti su se u jednom trenutku odvojili od gomile i započeli sukobe s policijom. Reporteri kažu da su maskirani demonstranti počeli paliti automobile i barikade, pljačkajući trgovine i bacajući namještaj na policiju.

Studenti pozivaju na nacionalni refrendum kako bi zvanično saopćili svoje zahtjeve.

"Vlada nas ne želi čuti. Mi želimo novi obrazovni sistem u Čileu, a vladini prijedlozi se ne odnose na ono što mi želimo", rekao je Migule, jedan od studenata na Univerzitetu u Santiagu za AFP.

Protesti se održavaju i u drugim gradovima, Valparaiso i Concepcion.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Rodrigo Ubilla naveo je da je u cijeloj zemlji najmanje 273 demonstranta uhapšeno, a 23 policajca povrijeđena u Santiagu.

Prošle sedmice, vlada je napravila paket reformi u kojem je uključeno povećanje sredstava za obrazovanje, kvalitetnija obuka za nastavnike, povećanje fakultetskih stipendija i pomoć pri plaćanju studentskog duga.

Međutim, studenti su odbili plan, tvrdeći da u paket reformi nije uključen njihov glavni zahtjev, da privatni fakulteti dio svog prihoda ulože u poboljšanje obrazovanja.