Kina
0

Sukob policije i radnika zbog dvije plate, 18 povrijeđenih

FENA
Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se s policijom i uništilo više automobila u južnom kineskom gradu Chaozhou nakon što je jedan radnik napadnut nožem, jer je tražio da mu se isplate dvije neisplaćene plate, izvijestile su kineske vlasti i službeni kineski mediji.

Ukupno 18 osoba je povrijeđeno, a devet je uhapšeno nakon što je policija intervenisala nastojeći spriječiti proteste oko 200 radnika migranata, prenosi list Global Times. Demonstranti su se okupili pred jednom upravnom zgradom zahtijevajući da vlasti kazne tri osobe osumjičene za napad na jednog imigranta 1. juna.

Trojica osumnjičenih, među kojima je i vlasnik tvornice keramike u kojoj je radio ranjeni radnik, uhapšeni su. Videosnimka objavljena na internetskom portalu Sina.com prikazuje mnogobrojne demonstrante na ulicama grada kako na policiju bacaju razne predmete i razbijaju kombi. Prema saopćenju lokalnih vlasti, jedan je automobil zapaljen, tri su potpuno uništena, a 15 ih je oštećeno.

Broj ovakvih incidenata u Kini je u posljednjih nekoliko godina porastao, budući da radnici migranti, kojih je najviše među zaposlenicima u priobalnim industrijskim područjima, sve češće traže povećanja plata i poboljšanje radnih uvjeta.