Južnoafrička Republika
0

Sukob policije i radnika osiguranja na SP-u

Sarajevo-x.com
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Južnoafrička policija je u ponedjeljak ujutro ispalila suzavac i gumene metke na radnike osiguranja, koji su protestovali zbog plaća u priobalnom gradu Durbanu.

Sukob između policije i radnika osiguranja se dogodio zbog plaća, nakon susreta između Njemačke i Australije, prenosi “Reuters”.

Policija opremljena štitovima i šljemovima je tjerala radnike osiguranja, koji su prethodno osiguravali 62 hiljade ljudi na futurističkom stadionu "Moses Mabhida".

Žena koja je bila pogođena gumenim metkom ležala je na cesti čitav sat, kada su ambulantna kola napokon došla i odvezla je u bolnicu.

Policija je ispalila suzavac na nezadovoljne radnike, koji su trčali sa kamenjem i ciglama u rukama, te zaustavila masu prije nego je stigla u centar grada.

Situacija se nakon toga smirila, a radnici osiguranja su se razišli.

Glasnogovornik Organizacijskog odbora, Bogart Mkhondo, u Johannesburgu je izjavio da su vlasti razgovarale sa radnicima osiguranja i njihovim šefovima s ciljem rješenja spora oko novčanih nadoknada u što kraćem vremenskom periodu.

Iako je nasilje sramota za organizatore, koji su potrošili milijarde dolara i donijeli važne mjere da bi izbjegli probleme na turniru, ipak treba navesti da je nasilje brzo stavljeno pod kontolu i da ovaj incident neće biti mrlja na cjelokupnu organizaciju Svjetskog prvenstva.

Mundijalu je prethodilo nekoliko nasilnih demonstracija u kojim su učestvovali i taksisti i vozači minibuseva, koji su se osjećali isključenim iz dogovora o transportu putnika, kao i uposlenici niza gradskih općina, a sve to zbog ogorčenosti usljed masovne eksploatacije zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu.