Svijet
0

Sukob policije i demonstranata tokom finala Kupa konfederacija

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Demonstranti u Brazilu su se sukobili tokom finala Kupa konfederacija odigranog sinoć između Brazila i Španije u Rio de Janeiru.

Prije početka, a i tokom odigravanja finalne utakmice Kupa konfederacija trajao je sukob policije i demonstranata. Predsjednica Dilma Rousseff nije bila na utakmici, a na samom početku turnira je ispraćena negodovanjem i zvižducima.

U nedjelju je grupa demonstranata pokušala upasti u zgradu Brazilskog nogometnog saveza u Riju, ali je policija to spriječila. Demonstranti su od predsjednika saveza, Josea Marije Marina, tražili da podnese ostavku te su ga optužili sa inkompetenciju.

Protesti su počeli prije mjesec dana, a rezultat su nezadovoljstva građana visokim cijenama javnog prijevoza, velikih troškova pripreme Svjetskog prvenstva u Brazilu, lošeg zdravstva i sistema obrazovanja.

Druga grupa demonstranata je marširala ka Marakani sa transparentima na kojima je pisalo "FIFA, ti plati račune". Izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog korupcije, a zatražili su i ostavku guvernera Rio de Janeira.

Nekoliko minuta prije početka emisije demonstranti su gađali policiju kamenjem, a policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca. Nakon toga nije bilo sukoba, a utakmica je završena pobjedom Brazila protiv Španije rezultatom 3:0.