Turska
0

Sukob policije i demonstranata na ulicama Dijarbakira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tokom suđenja kurdskim aktivistima i političarima u Dijarbakiru, na ulicama tog grada na jugu Turske izbili su u četvrtak sukobi između policije i demonstranata.

Turska policija upotrebila je vodene topove i suzavac protiv demonstranata koji su bacali kamenice i Molotovljeve koktele.

Optuženi za nelegalne političke aktivnosti, uključujući povezanost s Radničkom partijom Kudristana, tražili su da im se omogući da tokom suđenja govore na kurdskom jeziku.

Kada se prvi optuženi obratio sudu, glavni sudija je odbio da sluša svjedočenje na kurdskom, tvrdeći da ne razumije niti govori taj jezik, a zatim je tražio da on bude zabilježen u sudskom zapisniku kao "nepoznat jezik" i isključio mikrofon.

Pošto su optuženi i dalje insistirali na korištenju kurdskog jezika, tročlano sudsko vijeće je odlučilo da se povuče, prenosi Reuters.

Optuženima prijeti kazna od 15 godina zatvora do doživotne robije, a danas je bilo 15. saslušanje suđenja koje je počelo u oktobru.

Od 152 optužena Kurda, 104 se nalaze u pritvoru, a među njima je i gradonačelnik Dijarbakira Osman Bajdemir.

Vođa Kurdske partije za mir i demokratiju Selahatin Demirtas izjavio je novinarima ispred suda da je odbrana na maternjem jeziku osnovno ljudsko pravo i da oni koji se nalaze u pritvoru treba da budu oslobođeni.

Radnička partija Kurdistana, koja se bori protiv Turske za stvaranje nezavisne kurdske države, pozvala je na jednostrani prekid vatre do juna, kada se u Turskoj održavaju opći izbori, zbog čega je došlo do zatišja u etničkom sukobu u kojem je od osamdesetih godina poginulo 40.000 osoba.

Tokom posljednjih sedmica je, međutim, ponovo počeo da bukti separatizam, poslije zahtjeva da država da veće priznanje kurdskog jezika i prijedloga prokurdske političke grupe o većoj autonomiji.

Turski premijer Racep Tayyip Erdogan pokrenuo je 2009. godine inicijativu za proširenje prava Kurdima, koji čine između 15 i 20 posto turske 73-milionske populacije.

Ta inicijativa, čiji su glavni ciljevi kulturna i jezička reforma, naišla je na otpor Turaka i tvrdokornih nacionalista.