Svijet
0

Sukob pobunjeničkih grupa u Libiji

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Rat u Libiji je možda završen, ali rivalske pobunjeničke grupe i dalje nastavljaju sukob u podijeljenoj Libiji. Novo vodstvo države morat će što prije ujediniti sve borce ka jedinstvenim naporima ujedinjena države, prenosi CNN.

Na početku sedmice, vođe raznih pobunjeničkih klanova su se sukobili u jednom od najvećih oružanih sukoba posljednjih sedmica. Ovaj sukob desio se kada su pobunjenici iz Zintana došli u bolnicu u Tripoliju. Mnogi od njih su bili pijani i zahtijevali su da im doktori izruče borca koji je ranjen primljen toga dana u bolnicu.

Bolničko osoblje odbilo je da preda ranjenika, kojeg su u tom trenutku spremali za operaciju. Zatim su došli pobunjenici iz Tripolija koji su istjerali pobunjenike iz Zintana iz bolnice. Zatim je počeo oružani sukob. Sva bolnička stakla su polupana, a zidovi prošarani rupama od metaka. Najmanje troje ljudi je teže povrijeđeno.

Nakon što su lokalni imam i starješine grupa pozvali sukobljene da se smire, sukob je prestao. Ovo nije jedinstven slučaj podijeljenih pobunjeničkih grupa i njihovog sukoba.