Venezuela
0

Sukob oko obrazovanja

SRNA
Policija u Venecueli bacila je suzavac na demonstrante, koji su pokušali da probiju kordon policije tokom protesta u prijestonici Karakasu zbog novog Zakona o obrazovanju, javila je mreža BBC.

Demonstranti optužuju vladu predsjednika Huga Chaveza za indoktrinaciju djece nazadnim socijalističkim vrijednostima.

Zdravstveni zvaničnici kažu da je desetine ljudi zadobilo manje povrede.

Skupovi podrške i protesti protiv novog zakona, koji je usvojen prošle sedmice, traju već skoro sedam dana. Policija je i u petak intervenisala protiv demonstranata.

Na drugim mjestima u Karakasu hiljade pristalica Chaveza okupilo se danas na kontra mitinzima. Oni smatraju da će novi zakon omogućiti svima jednak pristup obrazovanju, bez obzira na njihovu ekonomsku poziciju.

Vlada smatra da izmjene zakona, koji između ostalog proširuje državnu kontrolu nad školama i čini obrazovni sistem sekularnim, u stvari kasne.

Međutim, Katolička crkva i univerziteti u Venecueli protive se tom zakonu.

Prema riječima dopisnika mreže BBC neki roditelji zaprijetili su da će da ispišu djecu iz škole ukoliko se u nastavnom programu pojavi ijedna socijalistička materija, dok su sindikati nastavnika upozorili da će bojkotovati nastavu, a univerzitetski studenti da će i sami organizovati proteste.

Zakon nalaže da škole baziraju svoje učenje na takozvanoj "bolivarijanskoj doktrini", odnosno idealima heroja za nezavisnost Simona Bolivara iz 19. vijeka, kao što su ujedinjenje Latinske Amerike i nacionalno samoopredjeljenje.

Prethodni pokušaj reforme obrazovanja bio je jedan od faktora koji je vodio masovnim protestima 2002. godine što je kulminiralo u propalom puču proiv Chaveza.