Moskva
0

Sukob gay aktivista i pravoslavnih fundamentalista, privedeno više od 30 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 30 osoba privedeno je u subotu u Moskvi kada su izbili sukobi između gay aktivista i pravoslavnih fundamentalista tokom pokušaja održavanja zabranjene gay parade.

Gay aktivisti planirali su da polože vjenac na grob neznanom junaku blizu Kremlja, u znak počasti sovjetskoj borbi protiv nacističkog režima čije su žrtve takođe bili i homoseksualci, prenose agencije.
Oni su krenuli ka tom mjestu noseći zastave duginih boja i transparente na kojima je između ostalog pisalo "Rusija nije Iran", kada su ih napali pripadnici ekstremističke pravoslavne grupe.

Ekstremisti obučeni u crno, s krstovima i ikonama u rukama, čekali su gay aktiviste blizu mjesta gdje je trebalo da prođu. Kada su izbili sukobi intervenisala je policija koja je podjednako i gay aktiviste i njihove napadače ubacila u policijska kola i odvezla.

Privedene su 34 osobe, uključujući i dvije Amerikanke aktivistkinje, i jedan Francuz. Jedan engleski aktivista rekao je agenciji France Presse da je uspio da pobjegne poslije kratkog zadržavanja.

Od kada su prvi put zatražili organizovanje gay parade u Moskvi 2006. godine ruski homoseksualci nikad nisu dobili dozvolu da je održe, i svaki njihov pokušaj okupljanja do sad rasturila je policija.

Ruski homoseksualci iz udruženja GayRusija objavili su u petak da se neće povinovati zabrani okupljanja koje, kako su ocijenili odražava "homofobičnu, nacionalističku i klerikalnu ideologiju ruskih vlasti", bliskih pravoslavnoj crkvi. Oni su se pozvali na nedavnu presudu Evropskog suda za ljudska prava protiv Rusije prema kojoj zabrana takvih manifestacija predstavlja diskriminaciju i kršenje prava na okupljanje.