Neće odustati
0

Sukob demonstranta i policije u Kairu, jedna osoba preminula

FENA
Sukob demonstranata i policije (Foto: AFP)
Sukob demonstranata i policije (Foto: AFP)
Protivnici egipatskog predsjednika Mohameda Morsija sukobili su se u utorak s policijom u Kairu, dok je nekoliko hiljada demonstranata nastavilo proteste zahtijevajući da predsjednik ukine nedavni dekret kojim je sebi proširio ovlašćenja jer smatraju da zemlji zbog toga prijeti nova era autokratije, javlja Reuters.

Policija je na kairskom Trgu Tahrir, centru pobune prije skoro dvije godine protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, bacala suzavac dok su ih mladi gađali kamenicama.

Jedan 52-godišnji demonstrant je preminuo od posljedica udisanja suzavca u Kairu i to je drugi smrtni slučaj od kako je prošle sedmice donijet dekret koji je predsjedniku dao veću vlast, a sudovima onemogućio da dovode u pitanje njegove odluke, navodi Reuters.

Demonstranti su saopćili da se neće povući s Trga Tahrir dok se dekret u potpunosti ne povuče. Oni su u utorak izašli još i na ulice Aleksandrije, Sueca, Minije i u mjestima u delti rijeke Nil.

Morsi je preuzeo dužnost predsjednika u junu i ovo je najveća kriza od tada kojom je nacija podijeljena na islamiste i njihove protivnike.