Jemen
0

Sukob demonstranata i pristalica predsjednika Alija Abdulaha Saleha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko desetina ljudi koji traže od predsjednika Jemena Ali Abdulaha Saleha da siđe s vlasti sukobilo se danas s njegovim pristalicama u Sani, a konflikt je izbio i između demonstranata i policajaca u civilu.

Do sada nema izveštaja o poginulim ili povređenim u sukobu, prenela je agencija AFP.

Demonstranti su došli do ambasade Egipta u jemenskoj prijestonici, uzvikujući "Ali, odlazi" i poručujući da je, poslije svrgnutog predsjednika Tunisa, sada na redu egipatski, a ubrzo i jemenski predsjednik.

Val protesta zahvatio je arapski svijet, prvo u Tunisu, čiji je predsednik Zin El Abidin Ben Ali napustio zemlju, a demonstracije protiv predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka i dalje traju.

Jedna od učesnica demonstracija u Sani Tavakel Karman izjavila je da je jedan pripadnik snaga sigurnosti u civilu pokušao da je napadne bodežom, ali su ga spriječili drugi demonstranti.

"Nastavit ćemo do pada režima Alija Abdulaha Saleha", rekla je Karman.

Skoro svakodnevni protesti u Sani traju od sredine januara, na kojima se traži ostavka Saleha, koji je na vlast došao 1978. godine, a posljednji put je izabran u septembru 2006.

U parlamentu je u toku rasprava o nacrtu zakona o promjeni ustava, čijim bi usvajanjem Saleh postao doživotni predsjednik.

Saleh je optuživan i da je želio da vlast prenese na svog najstarijeg sina Ahmeda, šefa Predsjedničke garde, što on negira, prenio je Tanjug.