Svijet
0

Sukob demonstranata i policije tokom Foruma u Davosu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Učesnici antikapitalističkih demonstracija bacali su danas flaše na policajce, koji su odgovorili upotrebom vodenih topova, tokom posljednjeg dana Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Sukob je izbio kada se grupa od oko 100, uglavnom mladih, lokalnih stanovnika, poslije marširanja kroz Davos, okupila ispred željezničke stanice, nedaleko od konferencijskog centra gdje se održavao Forum.

Sedam kamiona s policajcima pratilo je demonstrante, ali nisu intervenirali dok nisu izbili sukobi kod gradske željezničke stanice na kraju marša, prenio je Reuters.

To je bio drugi put ove sedmice da je izbilo nasilje tokom održavanja Foruma.

Švicarski anarhisti su preuzeli odgovornost za malu eksploziju koja je u četvrtak razbila prozore hotela gdje su se nalazili svjetski zvaničnici, ali u incidentu niko nije povrijeđen.

Današnje proteste su organizirali lokalni socijalisti i pripadnici partije Zeleni.

"Oni dolaze ovdje da posluju, piju, jedu i tapšu jedni druge po ramenu. Ne mislim da postoji neki interes da pomognu običnom narodu. To bi samo smanjilo njihov profit", izjavila je jedna od učesnica protesta Carin Stifner.

Stanovnici Davosa, koji ostvare veliki profit tokom trajanja Foruma, nisu sa simpatijama gledali na demonstrante.

"Najbolje je samo ih ignorisati. To su samo mladi ljevičari koji žele pažnju. Forum je važan za naše poslove", smatra lokalni stanovnik Derungs Pirmin.

Broj demonstranata je bio mali u odnosu na nekoliko hiljada koji su protestirali na prethodnim samitima Grupe osam, kao i u poređenju sa 2.500 učesnika Foruma.

Učesnici protesta tvrde da su lokacija Davosa u planinama, na više od dva sata vožnje od Züricha i policijske blokade puteva spriječili mnogo ljudi da se priključe demonstracijama.