Svijet
0

Suha Arafat izgubila tunisko državljanstvo

FENA
Suha Arafat
Suha Arafat
Suhi Tawil, udovici bivšeg predsjednika Palestinske samouprave Yasera Arafata, oduzeto je tunisko državljanstvo prema dekretu predsjednika Zine El Abidin Ben Alija i ona je napustila Tunis, saopćilo je u utorak više različitih izvora.

"Tunisko državljanstvo koje je gospođa Suha Bent Daud Ben Jabran Ettawil, rođena 17. jula 1963. godine u Jersualemu, dobila putem naturalizacije, oduzeto joj je", navodi se u tekstu dekreta od 2. augusta 2007. godine napisanom na francuskom jeziku.

Dekret je objavljen u Službenim novinama tuniske republike, a nikakvo objašnjenje o oduzimanju državljanstva Suhi Arafat nije se moglo dobiti iz zvaničnih izvora u Tunisu.

Palestinski ambasador Suleiman al-Hirfi je odbio komentirati ovo oduzimanje državljanstva, javio je AFP.

Prema jednom anonimnom palestinskom izvoru, Suha Arafat je otišla u egzil na Maltu gdje je njen brat na dužnosti predstavnika Palestinske samouprave.

Četrdesetpetogodišnja Suha je napustila Tunis sa svojom 12-godišnjom kćerkom Zahwom koja je pohađala američku školu u Tunisu.

Kao francuska državljanka, Suha je dugo živjela na relaciji Pariz - Tunis i na kraju odlučila da joj stalno mjesto boravka bude Tunis, gdje je namjeravala otvoriti međunarodnu školu u Kartagini.

Otvaranje ove škole je izazvalo negodovanje u proljeće ove godine, a njeni promotori su optuženi da provociraju zatvaranje konkurentske ustanove Louis Pasteur-Boubdeli, vlasništvo jednog francusko-tuniskog para.