Svijet
0

Suđenje za spaljivanje "Dnevnika Ane Frank"

FENA
Ana Frank
Ana Frank
Osam mladića u dobi od 24 do 29 godina, optuženi su za poticanje rasne mržnje i ugrožavanje dostojanstva mrtvih. Optuženi su pristalice ekstremne desnice u Njemačkoj.

Na sudu u Magdeburgu započelo je suđenje osobama optuženim da su prošle godine na javnom mjestu spalile knjigu "Dnevnik Ane Frank".

Prvooptuženi Lars K. (25) priznao je da je bacio knjigu u vatru, ali je negirao da je želio osporiti ili negirati proganjanja kojima su Židovi bili izloženi pod nacističkim režimom tokom Drugog svjetskog rata.

Tužitelj je rekao da je optuženi, dok je bacao knjigu u vatru, hvalio "njemačku krv" i "njemačku mladež".

Skupina optuženih mladića je 24. juna prošle godine spalila "Dnevnik Ane Frank" i američku zastavu tokom praznika u blizini Magdeburga.

Ana Frank, rođena u Njemačkoj, pobjegla je tokom Drugog svjetskog rata od nacističkih progona sa svojom porodicom u Amsterdam, gdje su krijući se u skrovištu proveli dvije godine. Porodica Frank je 4. augusta 1944. godine, na osnovu dojave, uhvaćena i deportirana.

Ana Frank je umrla od tifusa 1945. godine u koncentracionom logoru Bergen-Belzen. Samo je njezin otac Otto preživio.

Četiri mjeseca po dolasku Adolfa Hitlera na vlast, nacisti su u noći 10. maja 1933. godine spalili thiljade knjiga, za koje su smatrali da su protivne njemačkom duhu, na ogromnoj lomači u Berlinu. U plamenu je nestalo 20.000 djela, uključujući knjige Karla Marksa, Thomasa Manna, Bertholda Brechta i Sigmunda Frojda.