Svijet
0

Suđenje za operaciju "Anfal" nastavlja se bez Saddama

FENA
Suđenje za geniocid šestorici bivših iračkih zvaničnika trebalo bi da bude nastavljeno u Bagdadu bez njihovog suoptuženika Saddama Husseina koji je obješen 30. decembra.

Saddam Hussein i ostali optuženi su za zločine protiv čovječnosti zbog kampanje protiv iračkih Kurda u 1980-im tokom koje je ubijeno 100.000 ljudi, javio je BBC.

Saddam Hussein je obješen nakon što je osuđen u ranijem suđenju ubog ubistva šiita u gradu Dudžailu. Nepoznato je da li je on još optuženik u drugom slučaju.

Nikakva zvanična informacija nije došla od iračkih vlasti da su optužbe zbog takozvane operacije Anfal protiv protiv Kurda povučene protiv Saddama Husseina.

Jedan američki zvaničnik blizak iračkom posebnom sudu ipak je izjavio novinskoj agenciji AFP da bivši lider više nije optužen.

"Saddam je mrtav. Koliko ja poznajem pravo, slučaj protiv njega je okončan", izjavio je zvaničnik.

Šestorica preostalih optuženika, među kojima i Saddamov rođak Ali Hassan al-Majid, negiraju optužbe za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Odbrana tvrdi kako je kampanja Anfal bila legitimna operacija da se suzbije pobuna nakon što su se neki Kurdi svrstali uz neprijatelja tokom iransko-iračkog rata.

Suđenje je prekinuto od 21. decembra. Njegov nastavak ponovo će staviti u središte pažnje irački pravosudni sistem koji se našao pod međunarodnim kritikama zbog bavljenja pogubljenjem Saddama Husseina.

Bivši lider bio je vrijeđan dok je stajao na vješalima a tajni snimci njegovog pogubljenja kasnije su se pojavili na internetu.

Ujedinjeni narodi su pozvali na odgodu pogubljenja dvojice ostalih osuđenih na smrt u slučaju Dudžail.

Iračka vlada, međutim, tvrdi da će se pogubljenje Barzana al-Tikritija i Awada al-Bandara obaviti ove sedmice.