27. januara u ICTY-u
0

Suđenje Vlastimiru Đorđevićuza ratne zločine na Kosovu

FENA
Početak suđenja Vlastimiru Đorđeviću, bivšem visokom srpskom policijskom rukovodiocu optuženom za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene protiv civila kosovskih Albanaca 1999. godine, zakazan je za 27. januar pred vijećem Haškog suda (ICTY).

Đorđević, bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne sigurnosti optužen je za učešće u široko rasprostranjenoj kampanji terora i nasilja usmjerenog protiv albanskih civila na Kosovu 1999. godine.

U optužnici se navodi da je hotimično učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj protjerivanje većine albanskog stanovništva sa Kosova u nastojanju da se osigura trajna srpska kontrola nad tom teritorijom.

Prema optužnici, ovo je trebalo da bude postignuto sistematskom kampanjom ubistava, deportacija, prisilnog premještanja i progona usmjerenog protiv kosovskih Albanaca.

U optužnici se navodi da su jugoslavenske i srpske oružane snage ubile na stotine i deportovale otprilike 800.000 Albanaca s Kosova. Kako se navodi, te snage su također seksualno zlostavljale žene, pljačkale i uništavale imovinu civila i objekte posvećene religiji.

Konkretno, navodi se da je Đorđević komandovao i imao faktičku kontrolu nad jedinicama srpske policije koje su djelovale na Kosovu. U optužnici se detaljno opisuju deseci konkretnih incidenata, od kojih se jedan navodno dogodio u martu 1999. godine u mestu Suva Reka / Suharekë na Kosovu.

Jugoslovenske i srpske snage su primorale oko 50 članova porodice Berisha da uđu u jedan kafić, otvorile vatru na ljude unutra i nakon toga ubacile eksploziv, ubivši najmanje 47 osoba, među kojima žene, djecu, bebe i starije osobe. Nekoliko drugih osoba je teško ozlijeđeno.

Posmrtni ostaci žrtava su kasnije pronađeni na dvije lokacije, od kojih je jedna masovna grobnica u Batajnici nedaleko od Beograda.

Vlastimir Đorđević je prvobitno optužen u oktobru 2003. zajedno s generalima jugoslavenske vojske Nebojšom Pavkovićem i Vladimirom Lazarevićem i generalom srpske policije Sretenom Lukićem.

Predmet protiv njih je kasnije spojen sa predmetom protiv bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića, načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, Dragoljuba Ojdanića, i zamjenika premijera Jugoslavije Nikole Šainovića.

Suđenje ovoj šestorici visokih rukovodilaca iz Beograda, poznato pod imenom Predmet Milutinović i drugi, vođeno je od jula 2006. do augusta 2008, a presuda se očekuje početkom 2009. godine.

Nakon gotovo četiri godine skrivanja, Đorđević je uhapšen 17. juna 2007. u Crnoj Gori i prebačen na Međunarodni sud. Suđenje Đorđeviću će biti peto po redu i posljednje suđenje pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene na Kosovu.

Osim predmeta Milutinović i drugi, Slobodanu Miloševiću je takođe suđeno za zločine za koje se navodi da su počinjeni na Kosovu. Presuda nije izrečena jer je bivši jugoslovenski vođa umro neposredno prije kraja suđenja.

U druga dva suđenja vođena pred Međunarodnim sudom, u predmetima Limaj i drugi, i Haradinaj i drugi optuženi su bili Albanci, saopćeno je iz ICTY-a.