Svijet
0

Suđenje u predmetu Prlić i drugi počinje 26. aprila 2006.

FENA
Suđenje šestorici visokih rukovodilaca entiteta bosanskih Hrvata tokom rata u Bosni i Hercegovini - Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću - počet će u srijedu 26. aprila, saopćeno je u ponedjeljak iz Međunarodnoga krivičnog suda za ratne zločine počinjene na području ex-Jugoslavije (ICTY) u Haagu.

U optužnici se navodi da su šestorica optuženih učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu političkoga i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata koji su živjeli na dijelovima teritorije Republike Bosne i Hercegovine za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj zajednici (a kasnije Republici) Herceg-Bosni, te pripajanja tih teritorija kao dijela "velike Hrvatske".

Prema optužnici, kao predsjednik, a kasnije premijer, Herceg-Bosne / HVO-a, Jadranko Prlić je, uz Matu Bobana, bio najmoćniji funkcioner u političkoj strukturi i organima Vlade Herceg- Bosne / HVO-a. Bruno Stojić je bio najviši politički I rukovodni funkcioner zadužen za oružane snage HVO-a. Slobodan Praljak je istovremeno obavljao funkcije visokog časnika Hrvatske vojske, pomoćnika ministra obrane i višeg predstavnika Ministarstva obrane Hrvatske pri Vladi i oružanim snagama Herceg-Bosne / HVO-a, igrajući istaknutu ulogu u obezbjeđenju naoružanja i municije za HVO.

Konferencija prije početka pretresa održat će se u utorak 25. aprila. Šestorica optuženih su od 9. septembra 2004. privremeno boravili na slobodi.