ICTY - Pretresno vijeće III
0

Suđenje Šešelju treba se nastaviti 12. januara 2010.

FENA
Pretresno vijeće III naložilo je da se suđenje Vojislavu Šešelju nastavi u utorak, 12. januara 2010. godine. Šešelju, vođi Srpske radikalne stranke, trenutno se sudi pred Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine.

U odvojenom suđenju koje je vođeno ranije ove godine, Šešelj je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 mjeseci zbog objelodanjivanja imena i zaštićenih podataka o svjedocima u knjizi čiji je on autor. Postupak po žalbi optuženog na ovu Presudu još je u toku. Pretresno vijeće je 11. februara 2009. većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Antonettija, naložilo obustavu postupka na zahtjev tužilaštva zbog navoda o zastrašivanju svjedoka. S obzirom da je tužilaštvo trebalo da pozove još 11 svjedoka, Vijeće je većinom glasova zaključilo da ne bi bilo u skladu s interesima pravde da se ovi svjedoci saslušaju sve dok ne budu u mogućnosti da svjedoče slobodno i u sigurnom okruženju.

U odluci, Pretresno vijeće je u utorak odlučilo da ponovo razmotri svoju odluku o obustavi postupka jer “su se pojavile nove činjenice koje treba uzeti u obzir”. Vijeće je takođe uzelo u obzir vrijeme koje je proteklo od donošenja te odluke kao i odsustvo jasnih naznaka o pravovremenom rješenju pitanja navoda o zastrašivanju svjedoka od optuženog. Vijeće je takođe uzelo u obzir vrijeme koje je optuženi do sada proveo u pritvoru, kao i sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava u vezi s ovim pitanjem.

  • U svijetlu novih činjenica koje Vijeće ima pred sobom..., vremena koje je proteklo od donošenja Odluke, Vijeće smatra primjerenim da prekine obustavu saslušanja preostalih svjedoka i nalaže nastavak pretresa, navodi se u Odluci, saopćeno je u srijedu iz ICTY-a.

Pretresno vijeće je naložilo da se suđenje nastavi u utorak, 12. januara 2010.

Što se tiče preostalih svjedoka tužilaštva, Vijeće je primjetilo da je njih šest izjavilo da više ne žele da svjedoče kao svjedoci tužilaštva već optuženog. Vijeće je stoga odlučilo da bi bilo u interesu pravde i integriteta postupka da ove svjedoke ispita Vijeće. Prvi od preostalih svjedoka tužilaštva svjedočiće 12. januara. Vijeće je zatražilo od tužilaštva da razmotri povlačenje preostala tri svjedoka. Iz istih razloga, Vijeće je odbacilo zahtjev tužilaštva za dodatne sate za ispitivanje preostalih svjedoka. Vijeće je takođe odbacilo zahtjev tužilaštva da se Šešelju ukine pravo na samozastupanje i da mu se nametne branilac. Štaviše Vijeće je zaključilo da, iako je ponašanje optuženog zbog kojeg je proglašen krivim u presudi od 24. jula 2009. bilo teško i ozbiljno, u pitanju je izolovan čin koji se ne može smatrati značajnim i upornim ometanjem urednog i ekspeditivnog vođenja suđenja. Vijeće je takođe zaključilo da takva mjera ne bi bila srazmjerna počinjenom prekršaju i ne bi efikasno osigurala zaštitu žrtava i svjedoka. Pored toga, Vijeće je zaključilo da bi nametanje branioca u ovoj fazi postupka dodatno odgodilo suđenje. Vijeće je zaključilo da je primjerenije da preduzme alternativnu mjeru kojom bi se omogućila efikasna zaštita sigurnosti žrtava i svjedoka. Iz tog razloga, istom ovom Odlukom i u vezi sa Šešeljevim publikacijama, optuženom je naloženo da Pretresnom vijeću dostavi primerke svojih budućih publikacija, koje bi se u potpunosti ili djelimično mogle odnositi na ovaj predmet.

Pretresno veće je takođe naznačilo da bi Sekretarijat tada trebao da provjeri da li ta publikacija sadrži ikakve povjerljive informacije koje se tiču zaštićenih svjedoka u ovom predmetu. Pretresno vijeće je na kraju objasnilo da će ta mjera biti ponovo razmotrena ukoliko Žalbeno vijeće poništi presudu od 24. jula 2009. kojom je optuženi osuđen na zatvorsku kaznu zbog nepoštovanja suda u trajanju od 15 mjeseci. Vijeće je zaključilo da je ova mjera, zajedno s odlukom da će sedam preostalih svjedoka biti pozvano da svjedoči na neposredan poziv Vijeća, alternativno rješenje za obustavu saslušanja preostalih svjedoka koja bi im omogućila da svjedoče slobodno i u sigurnom okruženju, navodi se u saopćenju.