Svijet
0

Suđenje Šešelju najranije u novembru

FENA
Suđenje Vojislavu Šešelju pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), koji ga tereti za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH i Hrvatskoj i za progon Hrvata iz dijela Vojvodine od 1991. do 1995., najranije bi moglo početi u novembru, prenose agencije riječi suca Jean-Clauda Antonettija izrečene na statusnoj konferenciji u Den Haagu.

Predsjedavajući sudac je objasnio da je novembar prvi slobodni termin jer su sve tri sudnice Haškog tribunala zauzete, te da će se jedna osloboditi nakon što završi suđenje generalu vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću.

Šešelj, koji se u pritvoru nalazi od februara 2003. godine, obrušio se na rad Haškog suda riječima da je "odavno prošao svaki razumni rok za početak suđenja, čak i da se brani sa slobode".

Također je glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte optužio za pritisak na potencijalne svjedoke, uključujući i suprugu Milana Babića, bivšeg vođe Srba u Hrvatskoj, i zamjenika šefa Službe državne sigurnosti Srbije Zorana Mijatovića, prenijela je Hina.

Babić je 2005. u pritvoru Haškog suda izvršio samoubistvo.

Antonetti je negirao Šešeljeve tvrdnje i zakazao sljedeću statusnu konferenciju za 5. juna.