Svijet
0

Suđenje Pistoriusu produženo do 16. maja

FENA
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Suđenje paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubistvo njegove djevojke produženo je do 16. maja, saopćio je u nedjelju južnoafrički sud.

Suđenje, koje je ušlo u četvrtu sedmicu u ponedjeljak, nastavit će se do 4. aprila nakon čega će biti pauza, a nastavak će uslijediti od 14. aprila do 16. maja, saopćio je sud u Pretoriji.

Sud ističe da su "sve uključene strane" složile oko datuma, prenio je Reuters.

Pistorius (27) tvrdi da je pucao u 29-godišnju Reevu Steenkamp, manekenku i diplomiranu pravnicu, kroz zaključana vrata kupaonice u svom luksuznom stanu u Pretoriji jer je mislio da je umjesto nje u kupaonici bio provalnik.

Međutim, tužilaštvo je podigla optužnicu protiv njega za ubistvo s predumišljajem navodeći kao razlog da je pucao u Steenkamp tokom napada bijesa jer su se posvađali na Valentinovo 2013. godine.

Suđenje, koje je dobilo visok publicitet u medijima, počelo je 3. marta, a očekivalo se da će biti okončano 20. marta nakon samo tri sedmice.

Međutim, nakon 13 dana saslušanja, sud je čuo iskaze samo 18 svjedoka.

Tužilaštvo je dostavilo spisak od 107 svjedoka, od kojih vjerovatno neće svi biti saslušani, dok je odbrani također potrebno vremena da ih unakrsno ispita.

Pistoriusa će najvjerovatnije ispitati i tužilaštvo i odbrana.