Za ratne zločine
0

Suđenje Mirsadu Repku na sudu u Oslu

FENA
U sudu u Oslu već gotovo mjesec dana teče prvi proces za ratne zločine pokrenut u toj zemlji poslije Drugog svjetskog rata, a na optuženičkoj klupi se nalazi Mirsad Repak, nekadašnji državljanin BiH, javio je BIRN Justice Report.

Na suđenju Mirsadu Repku 24. septembra putem videolinka svjedočio je Radenko Kandić, Hercegovac, koji živi i radi u Melbourneu u Australiji. Repak je njegov sunarodnjak koji je od 1993. u Oslu u Norveškoj.

Kandić je pred sudijom Finnom Haugenom u Okružnom sudu pričao da je Repak 1992. imao “crvenu knjigu” s imenima svih Srba u Čapljini te da je učestvovao u njihovom odvođenju u logor Dretelj. Svjedok je dao i naznake kako je moguće da je Repak u njegovom stanu silovao Gospavu Savić.

“Bio sam kod prijatelja u blizini. Onda je došla moja majka i rekla da me zovu... U stanu sam zatekao vojnike HOS-a. Svi su bili u crnim uniformama. Tu su bili i Mladen Savić i moja majka. Gospavu, Mladenovu ženu, nisam vidio, ali sam primijetio da su vrata od spavaće sobe zatvorena i da na njima stoji vojnik”, ispričao je Radenko.

Mirsad Repak je prva osoba kojoj se nakon Drugog svjetskog rata u Norveškoj sudi za ratne zločine. Uhapšen još u maju prošle godine kada je osumnjičen za silovanja, prisilna zatvaranja i nanošenja ozbiljnih povreda jer nije postojala mogućnost da ga se tereti za ratni zločin. Međutim, optužnica za ratne zločine donesena je nakon što je Norveška promijenila zakon da bi se omogućilo procesuiranje ove vrste zločina.

Suđenje Repku počelo je 27. augusta, kada je odbrana zahtijevala odbacivanje slučaja zbog “ustavnih problema i zastarjelosti činjenica”, što je sudija odbacio i dozvolio nastavak suđenja.