Kambodža
0

Suđenje lideru Crvenih kmera u februaru

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tribunal u Kambodži stvoren uz podršku UN-a saopćio je u ponedjeljak da će početi suđenje prvom od pet vođa Crvenih Kmera optuženih za zločine protiv čovječnosti sredinom februara.

Kaing Guek Eav, poznatiji kao drug Duch, pojavit će se na prvom saslušanju pred sudom 17. februara, navodi se u sudskim dokumentima, prenosi AP.

Duch, koji je upravljao najvećim centrom za mučenje Crvenih Kmera, optužen je da je počinio brojne zločine u obimu od ubistava, mučenja, silovanja i progona na političkoj osnovi.

Optužbe su povezane s vladavinom terora Crvenih Kmera u periodu 1975.-1979. godine u Kambodži, tokom koje je najmanje 1,7 miliona ljudi izgubilo živote od bolesti, gladi ili egzekucija.

Suđenje pred Vanrednim vijećem sudova Kambodže, kako se zvanično naziva Tribunal, uslijedilo je 30 godina nakon što su Crveni Kmeri svrgnuti u vijetnamskoj invaziji, 13 godina nakon što je prvi put predloženo osnivanje suda i skoro tri godine nakon što je sud inauguriran.

Duch je upravljao zatvorom S-21, najvećim zatvorskim objektom Crvenih Kmera u kojem je kažnjavano i do 16.000 muškaraca, žena i djece, obično nakon okrutnog mučenja. Duch (65), jedan je od pet bivših vođa Crvenih Kmera koje je priveo sud.

Datum suđenja je zakazan tokom dvodnevnog sastanka sudija i tužilaca koji su rapravljali o planu pojavljivanja svjedoka i medijskog pokrivanja sudskog postupka.

Triibunal je zahvaćen političkim uplitanjem kambodžanske vlade, navodima o pristrasnosti i korupciji, manjkom finansijskih sredstava i čarkanjima između kambodžanskih i međunarodnih pravnika.

Brojne žrtve Crvenih Kmera dugo strahuju da bi neki od optuženih, sada ostarjeli i krhkog zdravlja, mogli umrijeti prije nego što ih stigne pravda.

Ostali u pritvorskim jedinicama koji čekaju na suđenje su Khieu Samphan, bivši šef države u vrijeme vladavine ekstremističke grupe; Ieng Sary, ministar vanjskih poslova; njegova supruga Ieng Thirith, koja je bila ministrica za socijalna pitanja; i Nuon Chea, vodeći ideolog pokreta.

U nedavnom intervjuu, jedan od tužilaca Roger Petit, izjavio je kako je malo vjerovatno da će suđenja vođama Crvenih Kmera početi prije 2010. On je izjavio kako se očekuje da suđenje Duchu potraje tri do četiri mjeseca.

S obzirom da Kambodža nerma smrtne kazne, maksimalna kazna koju mogu dobiti je doživotna robija.