Haški tribunal
0

Suđenje Karadžiću: Unaksrno ispitivanje vojnog vještaka

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS), unakrsno ispitujući vojnog vještaka Optužbe, kazao je da je broj Bošnjaka zarobljenih i ubijenih poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine “pet do deset puta” uvećan.

Unakrsno ispitujući Richarda Butlera o broju Bošnjaka zarobljenih poslije pada Srebrenice, Radovan Karadžić je u petak rekao da “ne opravdava” nijedno i da “osuđuje” svako ubistvo.

"Ono što osporavam jeste igra brojeva koja je pogubna po mir i pomirenje na Balkanu. Pet do deset puta su ti brojevi uvećani", kazao je Karadžić. Dokazujući tu tvrdnju, Karadžić je citirao zapisnik sa sjednice Predsjedništva BiH iz augusta 1995. godine na kojoj je rečeno da je broj “ubijenih vjerovatno negdje oko 3.000” i da je “najnepovoljnija cifra 5.000”.

Karadžić je ustvrdio i da je u Srebrenici bilo 35.000 Bošnjaka, a da ih je poslije pada enklave 31.000 evakuisano u Tuzlu. Iznio je i tvrdnju da 13. jula 1995. na fudbalskom igralištu u Novoj Kasabi nije moglo biti smješteno 1.000, već “manje od 100” zarobljenih Bošnjaka iz kolone koja je pokušala da se iz Srebrenice šumom probije ka Tuzli.

Prema Karadžiću, to je vidljivo iz satelitskog snimka zarobljenika na igralištu, koji je Haško tužilaštvo uvelo u spis. Butler, koji je analizirao dokumente vojske i policije RS-a, te njihove presretnute razgovore, odgovorio je da sa snimka ne može odrediti broj zarobljenika, naglasivši da su sami pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) govorili da drže više od 1.000 Bošnjaka.

Karadžić je tvrdio i da je “muslimanska strana manipulisala mrtvim tijelima”, ali je Butler odgovorio da nikada nije našao dokumente o tome. Osvrćući se na masovno ubistvo Bošnjaka u skladištu u Kravici počinjeno 13. jula 1995. godine, optuženi je sugerisao da taj zločin nije bio planiran, nego je do njega došlo nakon što je jedan Bošnjak oteo pušku stražaru i ubio srpskog policajca.

Butler je na to rekao da ne vjeruje da je ubistvo oko 1.000 bošnjačkih zarobljenika bilo “impulsivno”. Karadžić će unakrsno ispitivanje Butlera okončati u ponedjeljak, 23. aprila, prenosi BIRN-Justice Report.