Svijet
0

Suđenje danskim novinarima zbog objavljivanja informacija o Iraku

FENA
Suđenje dvojici danskih novinara koji su objavili dijelove povjerljivih izvještaja u kojim se navodi sumnja da u Iraku ima oružja za masovno uništavanje počelo je u ponedjeljak pred prvostepenim sudom u Kopenhagenu.

Ovo je prvi put u savremenoj povijesti Danske, vrlo privrženoj slobodi izražavanja, da su novinari optuženi zbog objavljivanja povjerljivih informacija koje ugrožavaju sigurnost države. Oni bi mogli dobiti kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Optuženi novinari konzervativnog dnevnog lista Berlingske Tidende Michael Bjerre i Jasper Larsen objavili su u seriji članaka u 2004. godini povjerljive analize o prijetećem oružju koje je dostavio danski agent obavještajnih službi danske odbrane Frank Grevil.

Novine su objavile 22. i 23. februara i 7. marta 2004. godine dijelove tajnih izvještaja koje je dostavio agent Grevil, osuđen poslije toga na četiri i po mjeseca zatvora, prema kojima prije rata protiv režima Saddama Husseina nije bilo nijedne sigurne informacije o iračkom oružju za masovno uništavanje".

Optuženi su priznali prije suđenja da su objavili ove povjerljive informacije jer su one, kako su smatrali, od općeg interesa za društvo.

Ovi dokumenti doveli su u sumnju tezu liberalno-konzervativne danske valde prema kojoj je režim Saddama Husseina posjedovao oružje, što je opravdalo učešće Danske u ratu protiv Iraka 2003. godine, uz SAD i Veliku Britaniju.