Svijet
0

Suđenje Billu Cosbyju počinje petog juna naredne godine

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Suđenje američkom glumcu Billu Cosbyju trebalo bi početi petog juna, rekao je sudac Steven O'Neill na pripremnom ročištu u utorak, prenosi CNN.

Glumac, poznat po humorističnoj porodičnoj seriji "The Cosby Show", optužen je za zločin teške bludne radnje po tri tačke.

Imena žena koje će svjedočiti protiv Cosbyja nisu navedena, ali se zna da je više od njih 50 istupilo posljednjih godina rekavši da ih je Cosby napastvovao.

Ovo bi moglo pomoći tužiocima da podupru tvrdnje Andree Constand, uposlenice na Temple univerzitetu. Ona tvrdi da je 2004. godine otišla do Cosbyjevog doma u Philadelphiji povodom konsultacije u vezi sa karijerom, a on joj dao mješavinu pilula i vina koja je omamila.

Sedamdesetdevetogodišnji Cosby izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice. Odbrana traži od suda da zanemari dva ključna dokaza u slučaju: Cosbyjevo svjedočenje iz 2005. godine u vezi sa slučajem Constand u građanskoj parnici i snimak telefonskog razgovora između Cosbyja i majke Andree Constand, Gianne Constand.

Advokati navode da je Cosby u svjedočenju iz 2005. godine govorio o svojim vanbračnim aferama i seksu sa Constand, za koji je rekao da je bio sporazuman.Na to je pristao jer je okružni tužilac tada rekao da njegovo svjedočenje neće nikada koristiti u krivičnom gonjenju. Korištenje njegovog svjedočenja iz građanske parnice u krivičnom slučaju taj dogovor bi prekršilo, kažu advokati.

Razlog iz kojeg advokati žele da se zanemari snimak telefonskog razgovora je taj što je snimljen bez Cosbyevog pristanka. Po pensilvanijskom zakonu takav snimak se ne može koristiti na sudu, iako je to moguće u Kanadi, gdje živi Gianna Constand.

U razgovoru Cosby kaže majci Andree Constand da će platiti za njeno daljnje obrazovanje.