ICTY
0

Suđenja Šešelju, Perišiću, Đorđeviću, Gotovini

FENA
U sudnicama Haškog suda (ICTY) ove sedmice bit će nastavljeno sedam procesa optuženima za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Tužitelji će danas nastaviti izvođenje dokaza protiv penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića optuženog za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999.

Kako je najavljeno, iskaz o masovnom ubistvu albanskih muškaraca u selu Izbica koje su, po optužnici, krajem marta 1999. počinile policijske jedinice, dat će svjedok Liri Loshi.

General Đorđević, koji je u to vrijeme bio načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, optužen je za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca s Kosova u prvih šest mjeseci 1999.

Na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, sudije će danas saslušati novog svjedoka optužbe.

General Perišić je optužen za podržavanje i pomaganje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu 1992.–1995.; podržavanje i pomaganje ubistva oko 7.000 Bošnjaka i premještanja stanovništva u Srebrenici u ljeto 1995. godine, kao i to što nije poduzeo istragu o raketnim napadima na Zagreb u maju 1995. s položaja snaga "Republike srpske Krajine".

Proces Vojislavu Šešelju, prenosi Beta, bit će nastavljen u srijedu i četvrtak, 11. i 12. februara. Tužitelji su najavili da će pred sudije izvesti zaštićenog svjedoka VS-1010.

Lider Srpske radikalne stranke optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991.–1993. Za izvođenje dokaza protiv Šešelja tužiteljima je ostalo još sedam radnih sati.

Dokazni postupak optužbe bliži se kraju i na suđenju penzionisanim hrvatskim generalima Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon i druge zločine nad srpskim stanovništvom Kninske krajine, tokom i poslije operacije Oluja u ljeto i jesen 1995.

Sljedećeg svjedoka Tužilaštva sudije će saslušati u četvrtak, 11. februara.

Svoju odbranu pred ICTY-em narednih dana nastavit će i bosanski Srbin Milan Lukić, kome se sudi, zajedno s njegovim rođakom Sredojem, po optužnici za zločine nad Bošnjacima u Višegradu 1992.–1994., uključujući i spaljivanje više od 140 žena, djece i staraca u dvije kuće u junu 1992.

Cijele ove sedmice, u Haagu će se odvijati i suđenje sedmorici bivših oficira Vojske Republike srpske, optuženih za genocid nad srebreničkim Bošnjacima i zločine u Žepi u ljeto 1995.

U toku je odbrana tadašnjeg komandanta Zvorničke brigade VRS-a Vinka Pandurevića. Pukovnik Pandurević svjedoči u svoju odbranu.

Dokaze odbrane nastavit će da iznose i advokati šest političkih i vojnih lidera samoproglašene "Hrvatske republike Herceg-Bosne", optuženih za zločine nad Bošnjacima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993.–1994.