Svijet
2

Sudbina više od 200 otetih nigerijskih djevojčica još nije poznata

Klix.ba
Predsjednik SAD-a Barack Obama dao je obećanje da će SAD učiniti sve da pomognu Nigeriji da pronađe više od 200 otetih učenica, kao i osam koje su oteli naoružani muškarci iz sela.

Velika Britanija ponudila je praktičnu pomoć u potrazi koja traje već četiri sedmice. Militanti iz islamske grupe Boko Haram oteo je 276 učenica iz škole u selu Chibok u Brono državi na sjeveru Nigerije 14. aprila. Američki predsjednik opisao je ovu situaciju "srceparajućom" i "nečuvenom", naglasivši kako bi "ovaj događaj trebao mobilizirati cijelu međunarodnu zajednicu da konačno uradi nešto protiv ove grozne organizacije."

"Uradit ćemo sve što možemo da im pomognemo. Naši kratkoročni ciljevi su pomoći međunarodnoj zajednici i nigerijskoj vladi da timskim radom učinimo sve što je u našoj moći da vratimo ove mlade dame", rekao je Obama.

SAD će poslati vojno osoblje i službenike FBI-a koji imaju veliko iskustvo u pregovaranju s otmičarima.

Lider Boko Harama, Abubakar Shekau, pojavio se u video snimku u kojem prijeti kako će prodati djevojke "na tržnici".

Sekretar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague kazao je da akcija grupe u kojima koriste djevojčice kao "ratni plijen, teroristički plijen, odvratna i nemoralna".

Predsjednik Nigerije Goodluck Jonathan je na udarima za svoje postupanje u oružanim napadima i optužen je za sporu reakciju u ovom slučaju.

Dodatnih osma djevojčica od 12 do 15 godina otete su u sjeveroistočnom selu Warabe u utorak. Oteli su ih oružani muškarci koji su pucali tokom otmice. Djevojčice su odvezene u kamionima, a oteta su i životinje te hrana.

Vezani članci