Svijet
0

Sudanska vlada kamuflirala vlastite avione u UN-ove

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon potvrdio je optužbe protiv sudanske vlade da je vlastite vojne avione premazivala oznakama UN-a te njima u kriznu regiju Drafur prevozila oružje i tešku vojnu opremu.

Ban Ki-moon je ujedno izrazio oštru kritiku, dok je njegova glasnogovornica Michele Montas izjavila da takve akcije (ilegalnog označavanja civilnih ili vojnih aviona oznakama UN-a) "predstavljaju jasno kršenje međunarodnog prava i prijestup protiv stajališta UN-a".

Optužbe su potvrđene fotografijama koje stoje uz jedan izvještaj UN-a što ga je prenio New York Times i prikazuju transportni avion ruskog tipa s bijelim UN-ovim premazom i slovima U i N.

Prema informacijama iz New York Timesa snimke su nastale na jednoj pisti u Darfuru, a mogu se vidjeti i vojnici, koji očigledno nadgledaju bombe poredane uz rub piste.

U UN-ovom izvještaju nadalje stoji kako je avion tek nedavno premazan, i to ne samo za svrhe prijevoza već i za špijunske letove pa čak i za bombaške napade vladinih snaga.

Prema riječima glasnogovornice UN-a, sada Ban Ki-moon očekuje od Kartuma, ali i drugih vlada i grupacija, potpunu podršku u brzom razjašnjavanju toga slučaja.

Kako novine nadalje citiraju UN-ov izvještaj, sudanska se vlada ni inače nije pridržavala zadatka Vijeća sigurnosti. Tako ona nije gotovo ništa poduzela u razoružavanju pobunjeničkih milicija. Naprotiv, viđeno je kako su muškarci u sudanskim uniformama spalili jedno selo, ubijali i silovali.

Glasnogovornica Michele Montas je najavila da će se svi incidenti ispitati na licu mjesta.