Svijet
0

Sudanska "otpadnica od vjere" doputovala u SAD

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sudanka koja je pobjegla u Italiju nakon što joj je bila ukinuta smrtna kazna zbog odricanja od Islama doputovala je u SAD.

Meriam Yahia Ibrahim Ishag doputovala je u New Hampshire u četvrtak navečer sa svojim "američkim" suprugom i djecom.

Pozdravljaujući je tokom kratkog zaustavljanja u Philadfelphiji, gradonačelnik Michael Nutter nazvao ju je "borcem za svjetsku slobodu", prenosi BBC.

Pojavile su se osude širom svijeta kada ju je sudanski sud u ovoj godini osudio na smrt vješanjem zbog otpadništva od vjere.

Njen otac je musliman tako da je po sudanskoj verziji islamskog zakona ona također muslimanka i ne može preći na drugu vjeru.

Ona tvrdi da nikada nije bila muslimanka jer je odgojila njena majka hrišćanka.

Ibrahim je otputovala iz Rima za Philadelphiju sa suprugom i dvoje djece na putu za Manchester u New Hampshireu, gdje njen suprug ima rodbinu i gdje se porodica namjerava skrasiti.

Tokom njenog boravka u Philadelphiji, gradonačelnik Nutter je izjavio da će je ljudi pamtiti "upravo poput onih koji su stali za slobodu".

On ju je uporedio s Rosom Parks, koja je postala simbol pokreta za građanska prava nakon što je odbila da ustupi svoje mjesto bijelcu u autobusu u Alabami.

On je također predao Ibrahim malu repliku Zvona slobode, simbola američke nezavisnosti.

Njena naredna stanica je Masnchester, i tu se okupilo četrdesetak njenih rođaka i simpatizera kako bi je pozdravili, od kojih su neki uvikivali "Živjela Amerika".

Njen suprug je izgovorio nekoliko riječi kojima je zahvalio američkoj vladi za njen odlučan stav, i senatorima iz New Hampshirea koji su se snažno zalagali da joj se odobri azil,kao i narodu Sudana zbog njegove podrške.

Njihova kćerka Maya rođena je u zatvoru u maju, nakon što je Ibrahim osuđena na smrt vješanjem zbog odricanja od vjere.

Suprug Ibrahim, Daniel Wani, koji je također hrišćanin, građanin je Južnog Sudana i također ima američko državljanstvo.

Pod intenzivnim međunarodnim pritiskom, njena presuda je ukinuta i ona je oslobođena u junu iako je prvobitno bila sprječena da napusti zemlju, a porodica je potražila utočište u američkoj ambasadi u Khartoumu.

Dok je boravila u Rimu, ona se sastala s Papom, koji joj je zahvalio za njenu "predanost vjeri", sudeći po vatikanskom portparolu.