Svijet
3

Sudanki prijeti bičevanje jer ne želi da nosi hidžab

Klix.ba
Amira Osman Hamed (Foto: AFP)
Amira Osman Hamed (Foto: AFP)
Sudanka Amira Osman Hamed (35) spremna je i na bičevanje kako bi odbranila svoja prava da ne pokriva kosu iz prkosa zakonu "nalik talibanskom".

Hamed 19. septembra očekuje suđenje, a suočena je i sa mogućom kaznom bičevanja. Po sudanskom zakonu, sve žene bi morale nositi hidžab, što Hamed uporno odbija.

Njen slučaj privukao je podršku aktivista za ljudska prava i posljednji je u nizu slučajeva koji skreću pažnju na niz sudanskih zakona koji uređuju moral nakon islamističkog puča predsjednika Omara al-Bashira iz 1989. godine.

"Žele da budemo poput talibanskih žena", kaže Hamed koja je optužena po Članu 152., koji brani "nepristojnu" odjeću.

Aktivisti navode da prilično neodređen zakon žene prepušta policijskom maltretiranju i uglavnom cilja na siromašne, kako bi održao "javni red".

Hamed navodi kako je bila u posjeti vladinom uredu u Jebel Auliji, kada joj je policajac agresivno rekao da pokrije glavu.

"'Ti nisi Sudanka, koje si vjere?', rekao mi je i odgovorila sam mu da sam Sudanka i muslimanka te da ne želim da pokrijem glavu", rekla je Hamed.

Slično se desilo i novinarki Lubni Ahmed al-Hussein, 2009., koja je kažnjena zbog nošenja hlača u javnosti. Slučaj je privukao veliku pažnju svjetske javnosti na prava žena u Sudanu.