Svijet
88

Sudanka koja čeka na smrtnu kaznu rodila djevojčicu u ćeliji

FENA
Sudanka koja čeka na smrtnu kaznu nakon što je osuđena da je napustila svoju vjeru rodila je djevojčicu u zatvoru u blizini prijestonice Khartouma, saopćio je njen advokat.

Meriam Yehya Ibrahim Ishag udala se za hrišćana i osuđena je na smrt vješanjem u ovom mjesecu nakon što je odbila da se odrekne hrišćanstva, prenosi BBC.

Njoj je dopušteno da se brine o svojoj bebi dvije godine prije izvršenja presude.

Ona je osuđena pred šerijatskim sudom jer je njen otac musliman.

Sudan ima većinsko muslimansko stanovništvo, kojim vladaju islamski zakoni.

Ibrahim je također osuđena za preljubu na temelju toga da je njen brak s hrišćaninom iz Južnog Sudana nevažeći po sudanskoj verziji islamskog zakona, koji navodi da muslimanke ne mogu da se udaju za nemuslimane.

Sudija ju je zbog toga osudio na 100 udaraca bičem, koji će navodno biti obavljeni kada se ona oporavi od porođaja.

Ibrahim je odgajana kao pravoslavna hrišćanka, u vjeri svoje majke, jer je otac, musliman, bio odsutan tokom njenog djetinjstva.

Sudeći po grupi Amnesty International, ona je uhapšena i optužena za preljubu u augustu 2013., a sud je dodao optužbu za odmetništvo od vjere u februaru 2014. kada je izjavila da je hrišćanka, a ne muslimanka.

Advokat Elshareef Ali izjavio je da je njegova 27-godišnja klijentica rodila djevojčicu u ranim jutarnjim satima u utorak u bolničkom odjelu zatvora.

Ona također ima 20-mjesečnog sina koji se skupa s njom drži u zatvoru otkako je zatočena krajem februara, kazao je.

Dopisnici tvrde da se smrtne kazne rijetko izvode u Sudanu.

Tim odbrane Ibrahim uložio je žalbu 22. maja, dok Ali tvrdi da je presuda u suprotnosti s ustavnom odredbom o slobodi vjere.

Zapadne ambasade i grupe za ljudska prava zatražile su od Sudana da poštuje prvo žene de izabere svoju religiju.