Svijet
0

Sudan: U sukobima klanova ubijeno 95 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U sukobima stočarskih klanova u poluautonomnom južnom Sudanu ubijeno je 95 osoba a ranjene su još 42 u nasilju koje je prekinulo nacionalni popis stanovništva, saopćio je u petak zvaničnik iz južnog Sudana.

Napad se dogodio u utorak, istog dana kada je počeo prvi sudanski popis stanovništva od 1993. godine.

U jeku sukoba, izjavio je Reutersu ministar informiranja Jezerske države Agad Chol, "materijali za popis su spaljeni".

Ministar nije kazao kako su materijali zapaljeni, ali je dodao kako je naređeno da bude poslani drugi i da su vojnici upućeni u to područje da uspostave red i mir.

Popis je od ključnog značaja za podjelu vlasti i prirodnih resursa između sjevernoga i južnog Sudana.

On je pozdravljen kao korak od vitalnog značaja ka održavanju izbora u idućoj godini pod odredbama mirovnog sporazuma između sjevera i juga iz 2005. koji je okončao dvije decenije građanskog rata u kojem su ubijena oko dva miliona ljudi.

Chol je izjavio da su 34 člana klana Pakam u Jezerskoj državi i 61 iz klana Luach koje ih je napalo iz države Varap ubijeni u napadu u slabo naseljenom području sjeverno od južne prijestonice, Jube.

Novinar iz UN-ove radiostanice Mirya FM javio je da je vidio "desetke tijela na tlu" dok je obilazio područje u četvrtak.

Usprkos teškim gubicima, Luachi su uspjeli odvesti oko 500 grla stoke, kazao je Chol. Oba klana, dugo u sukobu zbog stoke, pripadaju plemenu Dinka, ali su odvojeni državnom granicom. U napadima zbog stoke u južnoj državi prošlog jula ubijeno je 56 ljudi.

Sporazum iz 2005. okončao je jedan od najdužih afričkih građanskih ratova i dao je južnjacima pravo da glasaju u 2011. u vezi s tim da li će proglasiti nezavisnost.

Oružje je, međutim, ostalo u rukama suparničkih zajednica u nerazvijenom jugu. Napori u razoružavanju vlade juga bili su slabi dok zajednice tvrde da bi ih ono ostavilo ranjivim pred još naoružanim susjedima.

Popis, za koji se očekuje da će trajati dvije sedmice, također je potaknuo etničke napetosti između Zande i Balanda u državi Zapadna Ekvatorija, gdje su jednog poglavicu pretukli bijesni mještani, javio je nezavisni portal Gurtong.