Svijet
0

Sudan optužio SAD da nanosi štetu imidžu zemlje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudan je u subotu oštro kritizirao Sjedinjene Američke Države zbog, kako je navedeno, štete koju se nanijele imidžu te afričke zemlje i pozvao State Department da ne bude "oruđe rata".

"Pozivamo aktiviste u odborima američkog Kongresa i američke političke institucije, prije svega Ministarstvo vanjskih poslova, da pomognu konsolidaciju mira i stabilnosti u Sudanu, a ne da budu oruđe rata", navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Sudana.

Reakcija sudanskih vlasti uslijedila je poslije odvojenih optužbi na račun akcija Kartuma u nemirnim pograničnim oblastima Abjej i Južni Kordofan koje su iznijeli američka državna tajnica Hillary Clinton i kongresmen Chris Smith, prenio je AFP.

Smith, koji predsjedava pododbrom Predstavničkog doma za Afriku, rekao je da postoje kredibilne indicije o sistematskim napadima koje sudanska vojska čini protiv urođeničkog, nearapskog naroda Nuba.

Američki kongresmen je pozvao na hitno razmještanje mirovnjaka i upozorio na rizik od genocida koji bi mogle počiniti vladine snage.

Sudansko ministarstvo je odbacilo te optužbe.

"Vojna operacija koje su izvele sudanske vlasti u Južnom Kordofanu ciljala je pobunjenike, nezavisno od njihove rase, boje kože i vjere, i pokušaji da se to predstavi kao ciljani napad na narod Nuba smišljeni su pokušaji da se izobliči i ošteti imidž Sudana", navedeno je u saopćenju.

Borbe između sudanske vojske i Nuba milicije, koja se ranije borila u istom frontu sa SPLA, nekada pobunjeničkom vojskom s juga, pojačane su od početka juna.

Clinton je u subotu kazala da je upozorena da bi sudanske vlasti mogle odgoditi evakuaciju mirovnjaka Ujedinjenih naroda koji su teško ranjeni u eksploziji nagazne mine u regiji Abjej, ranije ove sedmice.

Sudan je ranije odbacio optužbe da je namjerno ometao evakuaciju mirovnjaka UN-a iz Etiopije, od kojih su trojica preminuli poslije nesreće, insistirajući na tome da se reagiralo u najkraćem mogućem roku.

Kartum teži boljim odnosima sa SAD-om i ukidanju sankcija, ali insistira na tome da je Južni Kordofan unutrašnje pitanje i protivi se razmještanju novih mirovnih snaga. Mandat prethodne misije UN-a u toj zemlji istekao je prošlog mjeseca.