Svijet
1

Sudan: Među stradalim pripadnicima UN-a nema mirovnjaka iz BiH

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Napadi na pripadnike UN u Sudanu izvršeni su u području Darfura, gdje nema raspoređenih policijskih službenika iz BiH, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U informaciji koju je ovom ministarstvu dostavio pripadnik kontingenta BiH u Južnom Sudanu Ivan Miličević, pozivajući se na podatke regionalnog centra UN za istočnu Afriku u Entebeu u Ugandi, navedeno je da se incident dogodio u blizini UN baze u Manavašiju, istočno od Najala, Darfur.

Misija u Darfuru je zajednička misija UN i Afričke unije. U toj misiji nema raspoređenih policijskih službenika iz BiH, a stradali pripadnici trupa UN su dio kontingenta Tanzanije.

Ove informacije potvrda su i izjave ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da među poginulim i povrijeđenim u Darfuru nema državljana BiH, jer su pripadnici iz BiH stacionirani u južnom Sudanu, navodi se u saopštenju.

U regionu Darfur, na zapadu Sudana, u subotu je poginulo najmanje sedam pripadnika međunarodnih mirovnih snaga, a 17 je ranjeno.

"Mirovnjaci" su napadnuti blizu baze kod grada Manavaši u vrijeme patrole, saopštila je Mirovna misija Afričke unije i UN.

Ovo je najozbiljniji incident sa mirovnjacima u provinciji Darfur od formiranja prve zajedničke misije Afričke unije i UN i početka najveće mirovne operacije u svijetu 2007. godine.