Spor naštetio ekonomiji
0

Sudan i Južni Sudan riješili spor oko nafte

Klix.ba
Sudan i Južni Sudan su postigli dogovor oko spora o plaćanju nafte, koji je ove dvije zemlje doveo na rub rata ranije ove godine. Prema riječima posrednika Thabo Mbekija, dvije zemlje će takođe raspravljati o nastavku izvoza nafte preko sjevera.

Južni Sudan, koji nema izlaz na more, je zaustavio proizvodnju nafte u januaru ove godine nakon što nisu uspjeli postići dogovor o cijeni prevoza nafte preko teritorije sjevernog susjeda.

Spor je teško naškodio ekonomiji obje države.

Rok za rješavanje razlika, među kojima je i spor o plaćanju nafte, a koji je objema zemljama nametnut od strane Ujedinjenih nacija, je istekao u četvrtak.

Thabo Mbeki, bivši predsjednik Južne Afrike i medijator ispred Afričke unije, je rekao da su svi najbitniji problemi riješeni, ali nije dao daljnje detalje o sporazumu, prenosi BBC.

"Obje strane su se složile oko svih finansijskih aranžmana koji se tiču nafte. Ono što je preostalo je da se diskutuje od narednim koracima o ponovnom pokretanju proizvodnje i izvoza nafte", rekao je Mbeki.

Kada se Južni Sudan odvojio od Sudana 2011. godine, sa sobom je odnio i tri četvrtine ukupne količine nafte. Nastali problemi oko usaglašavanja cijene prevoza nafte preko sjevera su prouzrokovali ogromne ekonomske probleme u obje zemlje.

Južni Sudan je obustavio proizvodnju, a sjevernog susjeda je optužio za krađu nafte namijenjene za izvoz.

Situacija je u aprilu eskalirala na rub izbijanja rata, kada je vojska Južnog Sudana nakratko okupirala Heglig, sporno granično područje bogato naftom.