Glasnogovornik
0

Sudac Bonomy napušta ICTY iz privatnih razloga

FENA
Predsjedavajući sudac Haškog suda (ICTY) u postupku protiv bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića Iain Bonomy podnio je ostavku na mjesto suca ICTY-a iz privatnih razloga, saopćio je u četvrtak glasnogovornik suda Christian Chartier.

Chartier je rekao i da odlazak suca Bonomyja iz ICTY-a neće uticati na daljnji postupak protiv Karadžića, kao i da će u što kraćem roku biti formirano novo sudsko vijeće, koje će odrediti početak suđenja.

Upitan da li se sudac Bonomy posljednji put pojavljuje u Sudu, Chartier je odgovorio da je njegov odlazak iz ICTY-a spomenut u Rezoluciji 1877 Vijeća sigurnosti UN-a 7. jula 2009. kao i odlazak suca Ahmeda Shahabuddina i sutkinje Christine Van den Wyngaert, saopćeno je iz ICTY-a.

Haški sud je već imenovao tri suca koji će ih zamijeniti, a na mjesto Bonomyja doći će Howard Morrison iz Velike Britanije, što međutim ne znači da će on suditi Karadžiću.

Tri nova suca, Morisson, Barton Hol (Bahami) i Gi Delvua (Belgija), stupit će na dužnost 2. septembra.

Bonomy je na ranije u četvrtak na statusnoj konferenciji u procesu protiv Karadžića ocijenio da je predmet protiv bivšeg predsjednika RS-a "spreman za suđenje".