Svijet
0

Sud zamrznuo imovinu vlasnika zatrpanog čuleanskog rudnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sud u Čileu zamrznuo je imovinu kompanije "San Esteban" koja je vlasnik rudnika bakra i zlata San Hose, u pustinji Atakama na sjeveru zemlje, u kome su 33 rudara zatrpana na 700 metara ispod površine zemlje od 5. augusta kada se srušio glavni ulazni tunel.

To je urađeno na zahtjev čileanske vlade koja traži da kompanija "San Esteban" državi refundira troškove spasilačke operacije, javio je britanski BBC. Ova kompanija je imala finansijske probleme i prije rušenja tunela, a spasilačka operacija će povećati njene dugove veće od 10 miliona dolara za još nekoliko miliona, zbog čega joj prijeti bankrot. U međuvremenu, spasilačka operacija se nastavlja, a jedan od inženjera koji njom rukovode Rene Agilar rekao je da će biti završena početkom novembra, naveo je BBC.

Aktivno se radi na prokopavanju tunela kroz koji će rudari biti izvučeni. Kopa se prolaz prečnika 70 centimetara, dovoljan da se kroz njega uvuče posebno dizajnirana kapsula i da se u nju smjesti jedna osoba.

Planirano je da se rudari zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga podijele u tri grupe. Ljekar Horhe Dijas iz spasilačkog tima smatra da bi rudari koji se najbolje snalaze s tehnologijom trebalo da izađu prvi, zatim najslabiji i najbolesniji, a na kraju najsnažniji. Prethodno će medicinskim testovima biti određeno ko će ići u koju grupu, a konačnu odluku će donijeti spasilac koji prvi siđe u rudnik da pomogne rudarima i objasni im plan.

Računa se da će za izvlačenje jednog rudara biti potrebno sat i po. Čileanska mornarica je napravila tri kapsule iako će vjerovatno biti upotrijebljene samo dvije, a kopaju se tri rupe. Prva je iskopana do 432 metra i široka je 45 cm. Druga je već prokopana do rudara, ali se sada radi na njenom širenju. Treća, koju kopa najmoćnija mašina, dostigla je dubinu od 48 metara.

Proteklih dana spasilački timovi su pružali i psihičku pomoć rudarima. Alberto Itura, glavni psiholog u spasilačkom timu, rekao je da rudarima kada izađu neće biti dozvoljeno da vide porodice sve dok se ne oporave u bolnici. Rudare obučavaju i kako da se nose s medijskim pritiscima, jer će ih vjerovatno dočekati mnogo novinara, i šta da rade kada im bude ponuđen novac u zamjenu za njihove priče budući da nekoliko medija već snima dokumentarce o njihovom čudnovatom preživljavanju.