Svijet
0

Sud za ljudska prava osudio Austriju zbog Jehovinih svjedoka

FENA
Evropski sud za ljudska prava osudio je Austriju zbog kršenja slobode vjere i diskriminacije, na osnovu tužbe koje su podnijeli pripadnici vjerske sekte Jehovini svjedoci.

Jehovini svjedoci su, u borbi da budu priznati kao zvanična vjerska zajednica, podnijeli tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu, koju su sada dobili.

Sudije su sa većinom od šest prema jedan, ocijenile da austrijske vlasti krše odredbu Konvencije o ljudskim pravima u kojoj je zapisana sloboda vjera, time što odbijaju 20 godina da priznaju Jehovine svjedoke kao pravno lice.

Austrija je time, kako se navodi u presudi, prekršila i odredbu o zabrani diskriminacije, pošto su Jehovini svjedoci tretirani drugačije od ostalih vjerskih zajednica.

Jehovini svjedoci su 1978. podnijeli zahtjev za priznavanje kao vjerska zajednica, a tek 1998. im je Austrija odobrila taj status, ali bez prihvatanja pravnog aspekta tog statusa.

Jehovini svjedoci su dosad priznati kao zvanična vjerska zajednica u Nemačkoj, Italiji i Mađarskoj. Jehovini svjedoci su hrišćanska vjerska zajednica koja je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 1870-ih.

Sljedbenici ove zajednice su 1931. usvojili naziv Jehovini svjedoci kojim su željeli da se predstave kao današnji pravi hrišćani.