Svijet
0

Sud za ljudska prava odbacio tužbu protiv Njemačke osuđenog ubojice i otmičara

FENA
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio je tužbu osuđenog ubojice i otmičara Magnusa Gaefgena koji je Njemačku tužio zbog prijetnji mučenjem izrečenih tokom istražnog postupka, objavljeno je u ponedjeljak.

"Iako je jedan policajac tokom istražnog postupka Gaefgenu prijetio mučenjem u slučaju da ne otkrije mjesto prebivališta žrtve, Njemačka nije povrijedila pravo okrivljenog na pravedan postupak", stoji u obrazloženju presude Evropskog suda za ljudska prava vezano uz slučaj koji je u Njemačkoj izazvao veliku pažnju i pokrenuo široku raspravu.

Sud u Strasbourgu je ocijenio da je Gaefgenu pravda udovoljena time što su već sudovi u Njemačkoj osudili ponašanje istražitelja te ih suspendirali s njihovih položaja.

"Podnositelj tužbe ne može dokazati da je bio žrtva mučenja", stoji u objašnjenju današnje presude kojom je isključena mogućnost ponovnog pokretanja procesa u slučaju Gaefgen.

Danas 33-ogodišnji Magnus Gaefgen je, u jednom od najspektakularnijih kriminalističkih procesa posljednjih godina, 2003. osuđen na doživotni zatvor zbog toga jer je godinu dana prije oteo i umorio 11-godišnjeg pripadnika bankarske obitelji von Metzler, Jakoba von Metzlera.

Tokom istražnog postupka nekoliko policajaca je Gaefgenu prijetilo mučenjem ako ne otkrije prebivalište žrtve, nakon čega je okrivljeni popustio. Gaefgen je kasnije na osnovi prijetnji mučenjem htio ishoditi reviziju procesa što mu nije uspjelo.

Slučaj Gaefgen, prenosi Hina, pokrenuo je u Njemačkoj široku društvenu raspravu o pojmu mučenja u modernom civilnom društvu. Dvojica istražitelja kao i tadašnji šef frankfurtske policijske uprave suspendirani su zbog prijetnji Gaefgenu.