Sjeverna Koreja
0

Sud u Seulu naredio prvu hemijsku kastraciju pedofila

FENA
Sud u Seulu osudio je u četvrtak 31-godišnjeg pedofila na 15 godina zatvora i naredio da osuđenik bude podvrgnut hormonalnom tretmanu koji potiskuje seksualne nagone, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

To je prvi put da je sud naredio takvu mjeru otkad je u julu 2011. u Južnoj Koreji stupio na snagu zakon koji dopušta hemijsku kastraciju osuđenih pedofila.

Zakon omogućuje sucima da seksualnim prijestupnicima koji su napali djecu mlađu od 16 godina narede da se podvrgnu medicinskom postupku poznatom kao hemijska kastracija, čiji učinci mogu trajati do 15 godina.

Osuđenik, poznat samo po prezimenu Pyo, optužen je za spolne odnose s petero tinejdžera kojima je zaprijetio da će snimke odnosa i fotografije golih maloljetnika postaviti na internet. Također ih je silovao prijeteći im oružjem.

Južna Koreja prva je zemlja u Aziji koja dopušta takvu kaznu.

Inače, hemijska kastracija uključuje davanje anti-androgenih lijekova muškarcima, poput ciproterona ili kontracepcijskog sredstva Depo-Provera. To se sredstvo, primjerice, daje injekcijom svaka tri mjeseca. Kod muškaraca, ti hemijski spojevi smanjuju seksualni poriv, kompulzivne seksualne fantazije i mogućnost seksualnog uzbuđenja.

Što se tiče nuspojava, smrtni slučajevi su rijetki, ali nekima koji primaju tretman se ubrzano povećala tjelesna masa, te smanjila gustoća kostiju. Dugoročno, moguć je razvitak kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Također, s obzirom da sredstva koja se primjenjuju djeluju na hormonalnu ravnotežu, može se javiti i razvijanje velikih grudi u muškaraca, gubitak tjelesnih dlaka i mišićne mase.