Svijet
8

Sud u Rusiji primio zahtjev za zabranu Facebooka u toj zemlji

SRNA
Gradski sud u Sankt Petersburgu je primio zahtjev za zabranu Facebooka u Rusiji, rekla je glasnogovornica suda Darya Lebedeva.

"U roku od pet dana, u skladu sa zakonom, zahtjev će biti razmotren i bit će odgovoreno da li se on prihvata ili ne", kazala je Lebedeva.

Tekst zahtjeva je na svom profilu na društvenoj mreži VKontakte objavio njegov autor, aktivista Timur Bulatov.

Bulatov zahtjeva "brzu zabranu djelovanja Facebooka ili primoravanje rukovodstva kompanije da posluje u skladu s ruskim zakonima.

Autor navodi niz razloga zbog kojih treba zabraniti djelovanje ove društvene mreže, a među njima su i narušavanje zakona o zaštiti ličnih podataka, kao i širenje "nemoralnih i antiporodičnih ideologija".

"Facebook je jasna prijetnja nacionalnoj sigurnosti i prema ruskim zakonima bi trebao biti blokiran za sve korisnike u Rusiji", rekao je Bulatov.

Prvog septembra 2015. godine na snagu je stupio amandman na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji obavezuje čuvanje ličnih podataka Rusa u zemlji.

Kasnije je šef Roskomnadzora Alexander Szarov rekao da agencija nije dobila direktno odbijanje Facebooka poštovanju nove odredbe zakona.