Svijet
0

Sud u Rimu oslobodio optužene za ubistvo "Božijeg bankara"

FENA
Prizivni sud u Rimu u srijedu je zbog nedovoljnih dokaza oslobodio petero optuženih za ubistvo talijanskog bankara Roberta Calvija 1982. godine, poznatog i pod nadimkom "Božiji bankar" zbog bliskih veza s Vatikanom, javljaju agencije.

Calvijevo tijelo nađeno je kako visi s londonskog mosta Blackfriars. Londonska policija je slučaj prvo ocijenila kao samoubistvo, ali je Calvijeva obitelj ustrajavala na daljnjoj istrazi te su na kraju talijanski tužitelji za ubistvo Calvija optužili pet osoba a kao naručitelja ubistva naznačili Giuseppea "Pippa" Caloa, navodno mafijaškog blagajnika, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog drugog ubistva.

Tužitelji su tražili kaznu doživotnog zatvora za četvero optuženika a za optuženicu Manuelu Kleinzing, djevojku jednog od optuženika, ocijenili su da treba biti oslobođena zbog nedostatka dokaza.

Tužitelji vjeruju da je Calvi prao novac za mafiju te su tvrdili da je Calo naručio ubistvo jer su mafijaški šefovi mislili da je Calvi prisvojio dio novca i plašili se da će progovoriti tokom skandala koji je izbio u vezi s bankom.

Tijelo Calvija, čelnog čovjeka talijanske Banco Ambrosiano, nađeno je 1982. kako visi s mosta otežano ciglama a u odijelu mu je nađeno 15.000 dolara. Nakon što je slučaj prvo ocijenjen kao samoubistvo, 2003. ponovno je otvoren kao istraga o ubistvu.

Calvijev sin Carlo bio je unajmio forenzičara Jeffa Katza, koji je utvrdio da se Calvi nije sam ubio nego je njegovo tijelo doneseno na most. Katz vjeruje da je motiv ubistva bio to što je Calvi zaprijetio da će odati svoje moćne klijente ako dopuste da ode u zatvor zbog stečaja njegove banke.

"Kome je Calvi mogao najviše naštetiti 1982. godine? Politički je establišment mogao najviše izgubiti zbog isplata koje su im korporacije ilegalno uplaćivale", smatra Katz, navodi agencija Reuters.