Svijet
26

Sud u kojem osuđenici ne dolaze u sudnicu, a zločinci ne služe kaznu

Klix.ba
Tribunal za ratne zločine u Maleziji osnovan je 2002. godine i tada se činilo da će, zahvaljujući tom sudu, diktatori i ratni zločinci, koji su počinili brojna nedjela u 20. stoljeću, napokon biti izvedeni pred lice pravde. Međutim, riječ je o posve neobičnom sudu. Optuženi za zločine se ne pojavljuju u sudnicama, niti bivaju zatvoreni nakon što ih osude.

Sud u Maleziji, koji ima podršku Ujedinjenih nacija, osnovao je bivši malezijski premijer i žestoki kritičar iračkog rata Mahathir Mohamad.

Sud je 2011. godine osudio bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira zbog "zločina protiv mira" tokom rata u Iraku. U augustu ove godine tribunal će održati raspravu o ratnim zločinima počinjenim u Palestini.

"Veoma je teško zločince izvesti pred lice pravde, ako se Sjedinjene Američke Države s tim ne slažu", kazao je Yaacob Merican, advokat i generalni sekretar Odjela za istrage pri Sudu za ratne zločine u Kuala Lumpuru, dodavši da svi slučajevi koji završe u Haagu, na tamošnjem Međunarodnom sudu za ratne zločine, najprije bivaju odobreni od SAD-a.

Na sudu u Kuala Lumpuru rade ugledni advokati i sudije, od kojih neki imaju iskustva u radu i u Haagu. Međutim, zanimljivo je to što presude tog suda ne podržava niti jedna zemlja svijeta, a optuženici, iako pozvani, nikada se ne pojavljuju na sudu.

Čak iako je sud utemeljio ugledni i moćni bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad, koji je na vlasti bio 22 godine, do 2003. godine, ni Vlada te zemlje ne prihvata presude suda.

Ipak, advokati i sudije ne odustaju od svoje misije - a to je kriminalizacija rata.

"Mahathir je bio vizionar", rekao je Yaacob, uporedivši bivšeg premijera sa Abrahamom Lincolnom i Williamom Wilberforceom.

"Mi pokušavamo promijeniti način razmišljanja o ratu. Ako se zemlje ne mogu složiti u vezi s nečim, neka idu na sastanke, neka se ubjeđuju, galame i vrište, ali neka ne ratuju", rekao je Yaacom za Global Post.

Sud u Maleziji najviše se bavi zločinima koje su počinili Amerikanci i Izrael, ne izlazeći "iz sjene" svog osnivača, koji je žestoki kritičar američkog imperijalizma, ali i poznat po propagiranju teorije o židovskoj dominaciji svijetom.

"Evropljani su ubili šest miliona Jevreja od ukupno 12 miliona. No, danas Jevreji vladaju svijetom. Oni navode druge da se bore i umiru za njih", poznata je Mahathirova rečenica koju je izgovorio nakon što je odstupio s mjesta premijera.

Nakon toga je u svom blogu isticao da je ponosan na to što ga proglašavaju antisemitom. "Kako ne bih bio antisemit kada Jevreji, koji tako često govore o strahotama koje su pretrpjeli tokom holokausta, pokazuju istu nacističku okrutnost, ne samo prema svojim neprijateljima, već i prema saveznicima koji pokušavaju zaustaviti ubijanje nevinih Palestinaca", napisao je na svom blogu bivši malezijski premijer.

Priznao je da njegov sud nema moć, ali je istakao da je razlog tome to što se međunarodni zakoni o ratnim zločinima primjenjuju samo protiv slabih država i to što Amerikanci nikada neće priznati odgovornost svojih lidera.

"To što je Amerika jedna od najvećih vojnih sila u svijetu je zaista zastrašujuće. Ljudi u SAD-u su poznati po izoliranosti, jer oni veoma malo znaju o svijetu koji se odvija izvan njihovih granica. Zato Amerikanci vjeruju da su oni uvijek upravu", kazao je Mahathir.

No, američke i izraelske vođe te njihove jedinice ne mogu biti procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu u Maleziji. Izrael nikada nije potpisao statut suda, dok je bivši američki predsjednik Bill Clinton potpisao statut, no Bushova administracija je objavila da sporazum nikada neće ratificirati i da nemaju nikakve zakonske obaveze prema tom sudu.

No, iako sud u Kuala Lumpuru "nema zuba", smatra se pravnom institucijom.

"Ovdje rade kvalificirane sudije. Radimo prema međunarodnom pravu i poštujemo sve procedure. jednog sudiju smo čak i otpustili jer je bio suviše jednostran", kazao je Zulaiha Ismail, direktor Fondacije Global Peace.