Svijet
18

Sud u Hagu danas izriče pravosnažne presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Piše: S. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Međunarodni sud u Hagu, odnosno Žalbeno vijeće, danas će izreći pravomoćne presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nakon što su prvostepenom presudom oslobođeni odgovornosti za ratne zločine.

Stanišić i Simatović bivši su dužnosnici srbijanske Službe državne bezbjednosti, a u Hagu im se sudilo za slanje velikog broja paravojnih jedinica u BiH tokom rata, među kojima su "arkanovi tigrovi", "crvene beretke" ili "škorpioni".

Sud u Hagu, odnosno sudija Alphons Orie, je 2013. godine izrekao prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Simatović oslobođeni optužbe.

Optužnica je teretila Stanišića i Simatovića da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem prisilnog i trajnog protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba sa određenih područja Hrvatske i BiH putem počinjenja ubistava, deportacija, prisilnog premještanja i progona.

Prema presudi, zločini se jesu dogodili, ali Stanišić i Simatović za njih nisu odgovorni.

Stanišić i Simatović u Hag su dovedeni 2003. godine, ali su tokom sudskog postupka često boravili na privremenoj slobodi. Nakon presude 2013. godine i zvanično su oslobođeni. Ostaje da se vidi da li će današnja pravomoćna presuda potvrditi prvostepenu.