Svijet
0

Sud presudio protiv umjetnog održavanja na životu tetraplegičara

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski najviši sud, Državno vijeće, presudio je u utorak u korist okončanja umjetnog održavanja u životu muškarca koji se šest godina nalazi u stanju vegetiranja.

Vincent Lambert (39), ostao je tetraplegičar nakon nesreće s motociklom, i njegova porodica je podijeljena oko toga treba li ga održavati u životu, prenosi BBC.

Njegovi roditelji uputili su žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Taj slučaj je bez presedana u Francuskoj, gdje je eutanazija nezakonita iako ljekari mogu ukinuti ljekarsku njegu.

Oni to mogu učiniti na osnovu zakona iz 2005. godine koji navodi da se život ne bi trebao produžavati "vještački" putem "nepotrebnog ili neproporcionalnog tretmana".

Predsjednik Francois Hollande namjerava promijeniti zakon naredne godine kako bi omogućio "medicinsku pomoć u okončanju ljudskog života na dostojanstven način".

Kada su ljekari koji liječe Lamberta u bolnici u Reimsu u sjeveroistočnoj Francuskoj odlučili prošle godine da se njegovo hranjenje i hidratacija putem cijevi trebali zaustaviti, njegova supruga Rachel i neki od njegove braće i sestara su se saglasili s tim.

Njegovi roditelji, sestra i polubrat osporili su, ipak, odluku da se okonča njegov život i obratili su se sudu. Za Lambertovu majku se navodi da je predani katolik.

Liječnici tvrde da je on minimalno svjestan i nema nikakvog načina da shvata svijet oko sebe, iako je u stanju da osjeti bol i pokreće oči.

Ključni momenat se desio kada je on odbio dopustiti da mu se usne razmaknu što je nagnalo medicinski tim koji ga liječi da povjeruje kako on više ne želi da živi.