Ukrajina
0

Sud odlučio da izruči Rusiji osumnjičenog za planiranje atentata na Putina

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Žalbeni sud u Odesi odlučio je u četvrtak da prihvati kao legalnu odluku državnog tužilaštva da se jedan od osumnjičenih za planiranje atentata na ruskog predsjednika Vladimira Putina izruči Rusiji.

Ovom odlukom apelacioni sud je podržao raniju odluku okružnog suda u Odesi, koja je proglasila legalnom odluku tužilaštva da se ruskim vlastima izruči Ilja Pjanzin, prenosi Itar-Tass.

Istovremeno, ukrajinsko državno tužilaštvo donijelo je odluku da Čečena Adama Osmajeva, drugog osumnjičenog za pripremanje atentata na Putina, ne izruči dok Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu ne potvrdi da je taj postupak legalan.

Apelacioni sud u Odesi donio je odluku da se Osmajev izruči Rusiji 14. augusta, ali su vlasti obustavile proces ekstradicije po preporuci suda u Strasbourgu, koji je zatražio da mu se dostave dokumenta u vezi s tim slučajem kako bi ih razmotrio.

Prije dva dana, Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice u Kijevu saopćio je da je Osmajev zatražio politički azil u Ukrajini.

Njegova supruga Amina Okujeva izjavila je, međutim, da je ukrajinska migraciona služba odbila zahtijev Osmajeva, da bi zatim isti zahtijev bio upućen Gruziji, i da će u slučaju odbijanja azil biti zatražen od finskih vlasti.

Osmajev je uhapšen 4. februara u Odesi, poslije eksplozije u jednom stanu gdje je poginuo Čečen Ruslan Madajev, a uhapšen kazahstanski državljanin Pjanzin.

Vijest o planiranju atentata na Putina pojavila se u ukrajinskim i ruskim državnim medijima neposredno uoči predsjedničkih izbora u Rusiji 4. marta.