Saudijska Arabija
0

Sud odbio poništiti brak s 8-godišnjakinjom

FENA
Sud u Unayzahu, 220 kilometara sjeverno od Rijada, odbio je razvesti osmogodišnju djevojčicu koju je otac udao za 50 godina starijeg muškarca, ističući kako treba sačekati da dijete uđe u pubertet.

Zahtjev za razvod podnijela je u avgustu razvedena majka ove djevojčice odmah nakon što su bračni ugovor potpisali otac djeteta i mladoženja.

Djevojčica, koja je završila treći razred osnovne škole, još uvijek ne zna da je udana.

Rođaci, koji su željeli da ostanu anonimni, izjavili su da "brak nije konzumiran" i da djevojčica još uvijek živi kod majke. Oni su objasnili da je otac postavio uslov da mladoženja i djevojčica počnu živjeti zajedno kada ona napuni 18 godina.

Otac je pristao udati kćer za predujam na ime miraza u iznosu od 30.000 rijala (8.000 dolara) jer je, kako tvrde mediji, zapao u finansijske poteškoće.

Djevojčin otac, koji se pojavio na sudu, prenose agencije, ostao je pri svojoj odluci u korist braka.

Majčin advokat je najavio žalbu pred kasacionim sudom - vrhovnim sudom u ovome ultrakonzervativnom kraljevstvu gdje se primjenjuje šerijatski zakon.

Ugovoreni brakovi s maloljetnim osobama su povremena pojava na Arapskom poluotoku, uključujući i Saudijsku Arabiju gdje je na vlasti striktna konzervativna vahabitska verzija sunitskog islama.

U Jemenu je u aprilu ove godine jedna osmogodišnja djevojčica dobila razvod braka nakon što ju je njezin otac udao za 20 godina starijeg muškarca.