Svijet
0

Sud naredio Bushovoj vladi da objasni uništenje CIA-inih videosnimaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Savezni sudac kazao je u četvrtak da bi videosnimke CIA-inih metoda ispitivanja osoba osumnjičenih za terorizam mogle biti važne za sudski proces i dao je administraciji predsjednika Georgea W. Busha trosedmični rok da pismeno objasni razloge uništenja snimaka.

Videosnimke iz 2002. godine prikazivale su kako operativci američke obavještajne agencije primjenjuju okrutne metode pri ispitivanju osoba osumnjičenih za terorizam, među kojima je bio i Abu Zubaydah, prvi zatočenik u rukama CIA-e.

Mediji su 7. decembra objavili da je CIA uništila videosnimke, a neki su izvori potvrdili da je to učinjeno djelomice iz straha da bi snimke s prikazima grubih taktika ispitivanja mogle agentima CIA-e donijeti neugodnosti s pravosuđem.

Savezni sudac Richard W. Roberts prvi je koji je vladi naredio da o aferi uništenja videosnimki podnese pismeni izvještaj.

Roberts je time zadao pravni udarac Bushovoj administraciji, koja je pozvala sudstvo neka ne istražuje taj slučaj kojim se bavi Kongres i ministarstvo pravosuđa.

Sudac Roberts je rekao da bi videosnimka ispitivanja Abu Zubaydaha mogla dati informaciju važnu za obranu Hanija Abdullaha, zatočenika iz Guantanama.

Pravnici su uništenje snimaka ocijenili protuzakonitim, jer su snimke dokazi, prenijela je Hina.

"Bilo je samo pitanje vremena kade će sud odrediti vladi da podnese račun za svoje postupanje - ili loše postupanje - s dokazima u ovim slučajevima", rekao je odvjetnik David Remes.

Remes je bezuspješno pokušavao pribaviti videosnimku radi odbrane jednog zatočenika iz Guantanama.