ICTY
0

Suci odbacili četiri od pet Šešeljevih uvjeta za obranu

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) odbacilo je u petak četiri od pet uvjeta koje je optuženi Vojislav Šešelj početkom maja postavio za izvođenje dokaznog postupka obrane u glavnom procesu koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini 1991.–1993.

Kako je Šešelj u maju naglasio da neće izvoditi dokaze obrane ako mu ti uvjeti ne budu ispunjeni, proces bi trebalo da ubrzo bude okončan završnim riječima obrane i optužbe.

Suci su Šešelju ostavili mogućnost da u roku od šest sedmica po dobivanju današnje odluke na srpskom jeziku dostavi vijeću popis svjedoka obrane koje namjerava da navede. Ne bude li to učinio, bit će zakazane završne riječi.

Vijeće je djelomično usvojilo samo Šešeljev zahtjev da mu budu vraćeni dokumenti koje mu je tužiteljstvo 2005. greškom bilo poslalo, a zatim oduzelo.

Ostala četiri uvjeta - u vezi su sa statusom njegovih pravnih savjetnika Zorana Krasića i Borisa Aleksića, financiranjem obrane i prijevodom njegove dvije knjige na engleski jezik - suci su odbili.

Odluku kojom su Šešeljevi uvjeti odbijeni pretresno vijeće je donijelo jednoglasno, ali je predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti izdvojio svoje mišljenje.

Kao prvi uvjet, Šešelj je tražio da se njegovom pravnom savjetniku Zoranu Krasiću vrati pravo uvida u povjerljive dokumente, te mu se dozvoli da prisustvuje iskazima zaštićenih svjedoka. Odbijajući zahtjev, vijeće je podsjetilo da je Krasiću dalo pravo da bude u sudnici i pomaže Šešelju za vrijeme izvođenja dokaza obrane.

Šešelj je kao drugi uvjet zahtijevao da Tribunal obustavi disciplinski postupak protiv njegovog drugog pravnog savjetnika Borisa Aleksića, koji je, kako je rekao, sudski sekretarijat pokrenuo pred komorom branitelja. Pretresno vijeće ocijenilo je da postojanje disciplinskog postupka zbog kršenja pravila ponašanja člana tima za obranu ne narušava Šešeljevo pravo na pravično suđenje.

Čelnik Srpske radikalne stranke je kao treći uvjet postavio da njegovim pravnim savjetnicima bude isplaćeno milion i 300.000 eura za dosadašnji rad.

Odbijajući ovaj zahtjev, vijeće je podsjetilo da je u oktobru prošle godine odlučilo da Tribunal plaća Šešeljevoj obrani pola uobičajene sume koja se isplaćuje odvjetnicima drugih optuženih koji nemaju novca da sami plaćaju obranu. Ta odluka, koju je nedavno potvrdilo i apelaciono vijeće suda, ne može se primjenjivati retroaktivno, zaključile su suci.

Kao četvrti uvjet Šešelj je zatražio da mu bude dostavljena dokumentacija o tome zašto je tužiteljstvo 2005. zatražilo da protiv njega bude pokrenut postupak za nepoštivanje suda i odluka kojom su suci taj zahtjev odbili.

Pretresno vijeće utvrdilo je, međutim, da Šešelj nije pružio valjane argumente zbog kojih bi se ti dokumenti, koji su donijeti u jednostranoj (ex-parte) komunikaciji između sudaca i tužiteljstva objelodanili obrani.

Također, optuženi je zahtijevao i da mu budu dostavljeni dokumenti koje mu je tužiteljstvo krajem 2005. greškom poslalo, a potom, kako je sugerirao, nasilno oduzelo.

Kao peti uvjet bez čijeg ispunjenja neće izvoditi dokaze obrane, Šešelj je naveo prevođenje na engleski jezik njegovih knjiga "Ideologija srpskog nacionalizma" i "Rimokatolički zločinački pothvat umjetne hrvatske nacije", prenijela je Beta.