Daily Telegraph
0

Sučeljavanje Rusije i SAD-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oružani sukob Rusije i Gruzije i u ponedjeljak je tema broj jedan u londonskoj štampi - listovi kritiziraju gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija zbog "sulude odluke da napadne Južnu Osetiju", dok Rusiji zamjeraju na prekomjernoj upotrebi sile.

Dnevnik The Guardian piše da su svi znali kako će se završiti gruzijski pokušaj da osvoji Južnu Osetiju - ofanziva započeta u petak granatiranjem i bombardiranjem gusto naseljenog Chinvalija okončana je u nedjelju ponižavajućim povlačenjem.

U sukobu su, međutim, smatra list, svi izgubili - najprije gruzijski predsjednik Saakašvili, koji se kladio na to da Rusija neće reagirati, a sada je vjerovatno Južnu Osetiju izgubio zauvijek.

Cijenu je platila i Moskva - vojna invazija suverene teritorije susjedne zemlje potresla je cijelu regiju i možda na dugi rok narušila američko-ruske odnose.

Iznad svega, ovaj kratki rat trebalo bi da bude lekcija onima u Evropi i NATO-u koji mašu sigurnosnim garancijama iako znaju da ih ne mogu ispuniti. Bilo bi sigurnije ako bismo priznali granice zapadnog uticaja, zaključuje Guardian.

Daily Telegraph upozorava kako Zapad ni praktično ni moralno nije u poziciji da uđe u rat s Rusijom.

Istovremeno, dodaje list, toj zemlji se ne smije dozvoliti da jednostrano prekraja granice niti da pod svoju šapu stavi jedini naftovod na teritoriji bivšeg Sovjetskog saveza koji nije pod njenom kontrolom.

Od Ujedinjenih nacija se zbog ruskog veta ne može očekivati da riješi problem, dok Francuska kao predsjedavajuća EU-a ima ambicije, ali ne i sredstva da iznudi prekid sukoba.

O tome će, kao nekada, u direktnom sučeljavanju odlučivati Rusija i Amerika, smatra Daily Telegraph.