Naučnici u dilemi
0

Stvoren virus koji bi mogao ubiti pola svjetske populacije

Sarajevo-x.com
Virus koji bi mogao ubiti pola svjetske populacije razvijen je u laboratoriji Erasmus medicinskog centra u Roterdamu. Sada naučnici i eksperti za terorizam biološkim oružjem raspravljaju o tome da li je ovo istraživanje ikada trebalo provesti i šta učiniti sa rezultatima.

Virus, koji je načinio naučnik Ron Foucher, predstavljen je na konferenciji na Malti u septembru.

Riječ je o virusu H5N1, koji uzrokuje ptičiju gripu, ali ima genetske predispozicije da bude mnogo opasniji.

Dobra vijest je da se zasad ovaj virus ne može prenijeti sa čovjeka na čovjeka.

Istraživački tim pod Foucherovim vodstvom radio je testove prilagođavanja virusa raznim domaćinima, a nakon deset generacija, virus je mutirao i istraživači su primijetili da životinje jedne drugima mogu prenijeti virus.

Genetska studija pokazala je da novi, opasni soj ima samo pet mutacija. Dokazano je da je virus koji je načinio Fouchier zrazan kao i sezonska gripa koja ubija desetke hiljada ljudi svake godine, ali se vjeruje da bi ovaj virus mogao biti i opasniji.

"Ja mislim da nikad u svom životu nisam sreo ovako opasan patogeni organizam kao što je ovaj. Uopšte ne mislim da je anthrax strašan kao što je strašan ovaj virus", rekao je naučnik Paul Keim koji godinama radi na istraživanjima anthraxa, prenosu Russia Today.

Naučnik Fouchier želi svijetu predstaviti svoje otkriće, a odlaskom na Maltu je pokrenuo niz kritika.

Paul Keim je jedan od članova Američke nacionalne asocijacije za biosigurnost i on se, kao i većina, slaže sa odlukom Fouchiera.

Slično istraživanje obavio je virolog Yoshihiro Kawaoka na Univerzitetima u Wisconsinu i Tokiju, a sada čeka samo dozvolu za objavljivanje rada.

Mnogi akademici su zabrinuti za objavljivanje rezultata koji bi mogli poslužiti teroristima koji koriste biološko oužje kao strategiju napada. Neki od njih vjeruju da od ovoga otkrića nema nikakve naučne koristi, već samo više opasnosti.